Още по темата Стачките са незаконни в Унгария и други

...
Още по темата Стачките са незаконни в Унгария и други
Коментари Харесай

"Отворено общество" съди Унгария за пакета "Стоп Сорос"

Още по тематиката
" Стачките са противозаконни в Унгария " и други изводи на отчета " Саргентини "
от Дневник,21 сеп 2018
Какво написа в документа, поради който евродепутатите глобиха Унгария
от Дневник,20 сеп 2018
" Защитете Унгария ": Орбан стартира акция против вота на европарламента
от Дневник,19 сеп 2018 Фондация " Отворено общество " подаде тъжба против Унгария пред Европейския съд за правата на индивида в Страсбург и пред унгарския Конституционен съд в опит да реализира анулация на законите, с които наскоро държавното управление на премиера Виктор Орбан ограничи активността на неправителствени организации, подпомагащи бежанци и претенденти за леговище.

Законите, прокарани като пакета " Стоп Сорос ", имат за цел " да тормозят и заглушават самостоятелните гласове в Унгария ", споделя за " Асошейтед прес " Джеймс Голдстоун, шеф на правния отдел на учредената от Джордж Сорос фондация. Тя подкрепя някои от организациите, наранени от закона, заплашващ с до една година хората, помагащи търсещище леговище, и наложил 25% налог върху фиансовата или материална поддръжка за такива неправителствени групи.

Отговорът на Будапеща е, че какъвто и да е изходът от двете каузи, няма да анулира законите. Властите и персонално Орбан упрекват Сорос и демократични организации в опит да разрушат християнската просвета на Европа посредством поддръжката за всеобща имиграция.

" Данъчният закон е по този начин общо написан, че унгарското държавно управление може да преследва всякакво финансиране на правозащитни организации и гражданското общество, без значение, че дребна част от средствата може да отиват за казуса с миграцията ", изяснява Голдстоун. " Правителството отслаби независимостта на правосъдната система, задушава медиите и в този момент се пробва да запуши устата на гражданските организации, останали измежду последните обществени критици в Унгария. Съдът в Страсбург е добре по-скоро да се заеме с жалбата, тъй като обстановката в Унгария е сериозна. "

Част от претекстовете в жалбата пред Европейски съд по правата на човека показват, че с поправката в Конституцията, прокарана от партията на Орбан, в забележителна степен се лимитират пълномощията на Конституционния съд да преглежда случаи с налози или въпроси, засягащи държавния бюджет. Основната рецензия против утвърденият през юни " Стоп Сорос " е, че " нарушава гаранциите за независимост на словото и сдружаването според Европейската спогодба за правата на индивида ".

" Унгарското държавно управление фабрикува разказ от неистини, с които да заслепява хората за истината, а тя е, че тези закони, основани да преследват самостоятелните организации на гражданското общество, са още една стъпка към заглушаването на всякакво инакомислие ", съобщи и Патрик Гаспар, президент на " Отворено общество ".

Унгарският Хелзинкски комитет, който дава правна помощ на претенденти за леговище, заяви предходната седмица, че подава такива тъжби пред маджарски и европейски съдилища. Според организацията " Стоп Сорос " са закони, по които в пандиза може да попадне " всеки доброжелателен жител, смятащ бежанците за хора и им оказва помощ ".

Централноевропейският университет, основан в Будапеща и учреден и финансиран главно от Сорос, разгласи през август, че замразява стратегиите си за бежанци и претенденти за леговище, защото не е ясно какво ще се случи с данъчния закон и по какъв начин той ще повлияе на активността му.

Говорител на държавното управление съобщи за " Ройтерс ", че то стои зад пакета закони, " който е застанал на пътя на незаконната имиграция и служи на волята на унгарския народ и сигурността на Унгария и Европа ". " Целта на Джордж Сорос и подкрепяните от него организации е да наводнят Европа с имигранти ", повтаря той известната теза на Будапеща.

" Стоп Сорос " е подложен на критика от Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците и Европейския съюз. Преди дни Европейският парламент уточни пакета от закони като едно от основанията да утвърди започването на процедура против Унгария, която може да докара до лишаване гласа на страната в Съвета на Европейски Съюз поради основаване на опасност за полезностите и правилата на съюза.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР