Още по темата: Сребро за Алекс Начева от европейското до

...
Още по темата: Сребро за Алекс Начева от европейското до
Коментари Харесай

В очакване на 91. атлетически шампионат – прогнози и надежи

Още по тематиката: Сребро за Алекс Начева от европейското до 20 години

Утре и в сряда на националния стадион „ Васил Левски ” ще се организира 91-ият атлетически шампионат на България. По-късните му дати са съобразени с интернационалния календар и с следващото международно състезание (чак в края на септември). Това наложи множеството спортисти да се готвят тази година малко повечко и да останат на пистата и в секторите съвсем до края на юли. В стартовите описи за надпреварата участват съвсем всички елитни родни спортисти и атлетки. Което единствено по себе си евентуално ще предсатвлява забавен театър... Какво да чакаме в идните делнични дни?

100 м. Откритието на сезона Светлин Иванов (Ботев-Пловдив) е с най-хубав резултат за годината – 10.51 сек, освен това реализиран в чужбина. По петите му са Денис Димитров (10.63), Петър Пеев (10.59) и Антонио Иванов (10.64). Ще бъде изключително оспорвано и нека най-малко спечелилият даде резултат към 10.45.



200 м. Двама си поделят водачеството в ранглистата с идентичен резултат (20.99) – Светлин Иванов и Антонио Иванов. След тях Петър Пеев (21.41) и Денис Димитров (21.42) никога няма да се примирят с ролята на асистенти. Дали юношата от Русе Венелин Георгиев ще се възвърне за 2-3 дни след европейското в Бурос? Плътността на резултатите в първата петица ще бъде висока...

800 м. Най-добрият ни „ стайер ” сега Мартин Проданов се завърна през юни в Европа след тежкия студентски сезон в Съединени американски щати. Той е изпреварил осезателно съперниците си (1:49.78), само че дали в сряда ще забележим още веднъж тичане под 1:50 минути? При дамите отпред на ранглистата е Лиляна Георгиева (2:08.31), само че тя започва на последните надпревари с тежка болест и е проблематично нейното оптимално присъединяване в сряда.



400 м преп. При дамите Кристина Борукова в Пловдив си направи персонално (58.49), като след нея в Пловдив нямаше съвсем никой (втората финишира за... 67.33). Може би Никол Андонова (64.35) и девойката Бояна Чепилева (63.36) ще се качат на стълбичката за награждаване паралелно с Борукова. Но Кристина е в положение да „ смъкна ” към една (!) секунда от последния си персонален резултат.



Овчарски скок. Бургазлията Атанас Петров (5.10) твърдо стои на върха в родната ранглиста, въпреки юношите Евгени Енев (4.80 от зимата) и Алекс Любенов (4.70) да нападат неуморимо височините в подстъпите на петия метър.

Скок дължина. При дамите Милена Миткова наложително би трябвало да гони резултат над 6.40 м.



Троен скок. Момчил Караилиев продължава да ни радва към този момент повече от 18 години с изявите в извънредно тежкия и рисков троен скок. Ето и в този момент – единствено на 2 см от норамтива за СП в Доха. С тези 16.93 м от Кавала Момчил би трябвало да бъде образец за подражателство на по-младите! Георги Цонов (16.80) продължава да гони същия норматив (16.95) за международното в Катар. Пловдивчанинът Румен Димитров до момента през годината е направил единствено един старт (15.75). И той би трябвало да гони кота 16.00 м.



При дамите Габриела Петрова е във превъзходна форма (14.22) и след изключителните 6.62 м в скока на дължина от Пловдив. Сега е редно да чакаме най-малко 14.40 – 14.50 м (а за какво не и повече?) в сряда! Дали Александра Начева (14.13) ще статира, зависи от моментното й положение. Все отново в събота тя „ изкара ” едно доста тежко съревнование на европейското в Бурос (спечелвайки сребърния орден!).



Мятане на диск. Великотърновецът Деян Гемижев е отпред на подреждането за 2019 година – тъкмо 54.00 м. Дали юношата Алекс Христов (51.35) ще надмине своя си резултат?
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР