Още по темата: Съборът - новият пристан на българщината На

...
Още по темата: Съборът - новият пристан на българщината На
Коментари Харесай

Как почитаме светците

Още по тематиката: Съборът - новият кей на българщината

На съборите, съпроводени с курбан за някой свят ден в годината, българите са хрисими, смирени и праведни. На събора за оракул Илия до едноименния параклис под село Бойково всяка година се събират стотици. Денят е 20 юли. Всички са усмихнати, приказват безшумно, оказват помощ си един на различен и слушат смирено словата на свещеника. Отстрани наподобяват като героите от картината на Питър Брьогел Стария „ Проповед на свети Йоан Кръстител ". Всяка година в този ден зеленчуков курбан раздава една фамилия от селото. Тя кани и свещеника за освещаването му.

Друг изпълнен с набожен жар и праведност събор е този до параклиса „ Света Богородица " на Бряновщица. Седмица преди празника, който постоянно е в първата неделя след постите за Голяма Богородица, може да видите невероятната панорама по какъв начин 6-7-годишни деца метат окосената трева от алеята пред параклиса. Те събират всеки фас и опаковка от поляната. В същото време по-възрастните стягат навеса за гостите. В огнището тази година бе приготвен курбан от 12 овце.

Малкият параклис е съграден от локалните виладжии преди 16 години. Инициатор на градежа му е пловдивчанинът Красимир Фотев. За първия си събор поканили тогавашния митрополит Арсений. Той бил посетител на празника до гибелта си. Държал един от трите ключа за параклиса.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР