Още по темата: С раница из Родопите: По следите на

...
Още по темата: С раница из Родопите: По следите на
Коментари Харесай

Частници взеха базите над Пловдив и ги затвориха

Още по тематиката: С раница из Родопите: По следите на погубените хижи Семейство направи оазис в планината край Пловдив

Районът над Пловдив и Асеновград е извънредно хубав и подобаващ за пешеходен туризъм. Всичко това обуславя потребността от места за настаняване, касаещи тази обществена активност, споделя Ивайло Мирчев. Той е ръководител на съдружие " Устремени ", което на доброволни начала развива туристическа активност. Мирчев е и специалист в дирекция Туризъм на Община Асеновград.

До преди няколко десетилетия планината, с изключение на налични туристически направления, оферираше и настоящи хижи и туристически спални. Те правеха вероятни всеобщи мероприятия като обичайни исторически и тематични походи, и екскурзионни летувания. За страдание, огромна част от тези хижи и туристически спални са в окаяно положение, не работят, а някои от тях към този момент даже и не съществуват, декларира Ивайло Мирчев.

Туристическата спалня в Асеновград от дълго време не съществува. Последните туристи, които са спали в нея, евентуално са го създали в края на 80-те години.

Туристическата спалня в Бачково е строена през 1970 година с цел да обслужва туристите, предприемащи преход в ридовете Чернатица и Добростански. По тайнствен метод тя става частна благосъстоятелност. Сградата и през днешния ден съществува, но нищо повече. Не е изключено този, който я е придобил, скоро да вдигне хотелче на апетитния парцел до Чая.

Може да се каже, че има виновни за унищожаването на работещите хижи и за придобиването на държавна благосъстоятелност като частна. Твърде евентуално е историята да запомни този акт на безнаказаност, а дългата памет на туристическата общественост да жигосах като закононарушение тези позорни години на занемареност. И толкоз. А тарикатите си не престават безнаказано игрите, декларира ръководителят. Ето какво споделя той за известните хижи в региона.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР