Още по темата Решението от референдума не е обвързващо, но

...
Още по темата Решението от референдума не е обвързващо, но
Коментари Харесай

Иракският премиер обявява победа над ИДИЛ в Мосул

Още по тематиката
Решението от референдума не е обвързващо, само че ще обтегне връзките с Багдад

Пропагандната машина на ИДИЛ доближава до хиляди деца в Европа и Близкия изток и ги приготвя за " мъченици "

Иракският министър председател Хайдер ал Абади афишира победа над " Ислямска страна в Ирак и Леванта " (ИДИЛ) в Мосул на фона на едвам няколко десетки джихадисти, които към момента оказват опозиция в града. Стрелба и детонации могат да бъдат чути в региона, до момента в който водената от Съединени американски щати коалиция прочиства останалите малобройни позиции на групировката, написа Reuters.

" Те няма да разгласят дефинитивна победа, преди региона да е изцяло подсигурена ", показва офицерът от иракската войска Фирас Абдел Касим. Според анализаторите успеха в Мосул ще бъде значителен удар по ИДИЛ, само че джихадистите към момента управляват няколко обитаеми места южно и западно от града. Те също по този начин са под засилен напън в операционния си щаб в сирийския град Ракка, а техният самообявен халифат, който се разпростираше в двете страни, се разпада. Очаква се обаче групировката да продължава да възнамерява офанзиви по Запада и да прибегне до бунтовническа активност, която да дестабилизира Ирак.

Тежки последствия

Телата, лежащи по улиците на Мосул, припомнят за съвсем 9-месечното воюване, належащо за изтласкването на ИДИЛ, които постановиха своя надзор над града. Голяма част от Мосул беше унищожена в боевете, а хиляди бяха убити. Според Организация на обединените нации 920 хиляди цивилни са напуснали домовете си, откогато военната акция стартира през октомври.

" Облекчение е, че военната акция в Мосул свършва. Боевете може да завършват, само че филантропичната рецесия не е. Много от хората, които избягаха, са изгубили всичко. Те се нуждаят от заслон, храна, опазване на здравето, вода и други. Нивата на рецесията са едни от най-високите. Това, което хората изпитват, е съвсем невъобразимо ", споделя филантропичният координатор за Ирак към Организация на обединените нации Лиз Гранд.

Частично преустановяване на огъня в Сирия

"
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР