Още по темата: Рекорд: 17 600 лева за едно паркомясто

...
Още по темата: Рекорд: 17 600 лева за едно паркомясто
Коментари Харесай

Паркингът до ТЕЛК се стопи от 500 на 191 места

Още по тематиката: Рекорд: 17 600 лв. за едно паркомясто

Паркингът на ул. " 4 януари " бе умислен като мегапроект за към 500 автомобила. Години наред локалната администрация подсещаше за концепцията си с претоплени вести. Проектът обаче се стопи до 191 паркоместа поради правни разногласия с мюфтийството. Мюсюлманското изповедание води над 5-годишни борби за жълтата постройка с лице към бул. " Цар Борис Обединител ", която граничи с изтърбушената сграда на някогашния ТЕЛК.

Според плана, който ще бъде показан на публичното разискване в сряда, многоетажният паркинг на мястото на някогашния ТЕЛК ще има един вход и един излаз. Той ще е на пет етажа и в 191-те места има планувани такива за инвалиди и още 29, предопределени за електрически коли. Те ще бъдат оборудвани със съответната инфраструктура. Конструкцията на постройката ще е монолитна - стоманобетонова, с комбинирана скелетно-гредова и скелетно-безгредова скица. Фасадите на многоетажния паркинг ще са отворени, като е очакван ажурен железен парапет и мантинела по периферията на постройката. Паркингът ще бъде с два асансьора и евакуационна стълба. Цветната визуализация на плана доста прилича на външен тип този в Панаирното градче.

В началото на лятото и Регионална инспекция за опазване на околната среда се произнесе, че планът няма да навреди на околната среда и затова няма потребност от Оценка на въздействието върху околната среда. Остана единствено да се откри финансиране. Идеята на кмета Иван Тотев е вдишване на дълготраен общински дълг посредством ДЗЗД „ Фонд за устойчиви градове “, финансиран със средства по Оперативна програма " Региони в напредък 2014-2020 " за районите София и Южна България. Парите би трябвало да се разпределят сред многоетажния паркинг в Тракия, този на ТЕЛК, трети сред бул. „ 6 септември “ и " Източен " и ремонт на подлеза на баня " Старинна ". За четирите инфраструктурни плана ще бъдат нужни малко над 13 милиона лв.. Лимитът по Оперативна програма " Региони в напредък " е до 59% от общата сума (7 784 826 лева), лимитът от ОББ е до 4 868 815 лв., останалите 4,1% ще се дават от Фонда за стабилно градско развиване. Участието на ОББ не е инцидентно, защото тя е сътрудник на ФУГР. Изплащането на заема ще стартира след 24 месеца от датата на сключване на контракта за общински дълг. Времето до тогава се смята за гратисен интервал. Община Пловдив ще е обвързана с заема в идващите 9 години, защото съгласно погасителния проект вноските са за 108 месеца.

Лихвата

При всички случаи лихвата ще бъде ниска, само че занапред не може да се назове с акуратност. Тя се дефинира от референтния лихвен % (РЛП) на ОББ плюс оптималната надбавка от 1% годишно. РЛП се пресмята ежемесечно.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР