Още по темата Путин печели изборите със 74% и ще

...
Още по темата Путин печели изборите със 74% и ще
Коментари Харесай

Путин ще използва победата като нов мандат за продължаване на конфронтацията със Запада

Още по тематиката
Путин печели изборите със 74% и ще ръководи Русия още 6 години

Първите прогнози демонстрират, че в никакъв случай до момента от първото му кандидатиране през 2000 година той не е събирал толкоз поддръжка
18 мар 2018
Какво могат да създадат през днешния ден руснаците, които не харесват никой претендент

Бойкотът може да понижи легитимността на вота, само че не и да предотврати успеха на Владимир Путин
18 мар 2018 Още през цялото време това бяха избори с осем претенденти, само че с един предупреден първенец. Мащабът на успеха – над 76% за Владимир Путин, е безспорно нарастване на поддръжката за съветския президент спрямо 2012 година Избирателната интензивност от над 67% наподобява задоволително висока, с цел да му даде нужното ниво на легитимност, защото това на процедура беше референдум за водачеството му. Но критиците на Путин дефинират изборите като съвсем безсмислени, защото на главния опозиционен водач Алексей Навални не беше разрешено да се състезава.

В победната си тирада Путин уточни, че гласоподавателите са " признали достиженията през последните няколко години ". Лидерите на Китай, Казахстан, Беларус, Венецуела, Боливия и Куба бяха измежду първите, които изпратиха поздравления за неговия нов шестгодишен мандат. Китайският президент Си Цзинпин разяснява: " В момента стратегическото партньорство сред Пекин и Москва е на най-високо ниво в историята, което дава образец за построяването на нов тип интернационалните връзки. "

З адълбочаване на напрежението

Докато някои връзки процъфтяват обаче, други са блокирани. Напрежението сред Русия и Запада се задълбочи в допълнение напоследък след отравянето на някогашния съветски сътрудник Сергей Скрипал, за което английското държавно управление упрекна Москва. Германският външен министър Хайко Маас сложи под въпрос " честността на вота " и уточни, че Русия ще остане сложен сътрудник. Но посочи: " Искаме да запазим разговора. " В изявлението си той засяга записите от камери, показващи нередности по време на гласуването в някои градове и села в страната. Същевременно висшият представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини се концентрира върху отравянето на Скрипал, което осъди като " безусловно неприемливо ".

И до момента в който западните водачи не бързаха да честитят на Путин, Москва отчасти отдаде резултатите от вота на дипломатическата рецесия поради отравянето на някогашния сътрудник. " Избирателната интензивност е по-висока от предстоящото, за което би трябвало да благодарим на Обединеното кралство. Бяхме подложени на напън тъкмо сега, когато трябваше да активизираме гласоподавателите. Всеки път, когато Русия е упреквана в нещо без доказателство, руснаците се сплотяват към ядрото на силата. А това през днешния ден несъмнено е Путин ", съобщи представителят на предизборния щаб на съветския президент, представен от Financial Times.

Мобилизация на електората

В телевизионни излъчвания съветски специалисти се изказваха ласкаво за успеха на Путин и повтаряха хипотезата, че точно възприятието за " обсадена отвред жертва ", което президентът ловко употребява в акцията си през последните дни, му е дало подтик. Но съгласно политическия анализатор Екатерина Шулман влизането в конфликт със Запада има единствено стеснен резултат. " Манталитетът на " обсадената отвред жертва " е доста потребен, с цел да се активизира поддръжка за сегашния водач. Той укрепва концепцията, че няма опция. Но това изморява електората и го изхабява ", твърди тя пред Военновъздушни сили. В последна сметка фокусът би трябвало да се измести към същинските паники на жителите – тяхното стопяващо се богатство, опазването на здравето, жилищата и образованието.

Все отново макар удара на западните наказания върху съветската стопанска система растежът се завърна с към 2%, туширайки възможното неодобрение, написа сп. Economist. Намесата на Москва в Сирия, както и очевидното почитание от администрацията на американския президент Доналд Тръмп също се отразяват позитивно на изказванието на Путин, че Русия още веднъж внушава почит. Сега съветският президент ще употребява успеха си като нов мандат за продължение на сегашния курс, а точно на борба със Запада.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР