Още по темата Преместете часовника с две години напред Смяната

...
Още по темата Преместете часовника с две години напред Смяната
Коментари Харесай

Много шум за нищо – смяната на времето в ЕС се отлага

Още по тематиката
Преместете часовника с две години напред

Смяната на времето тази неделя трябваше да е предпоследната, само че европейският безпорядък може да остави лятното и зимно време до 2021
26 окт 2018
Макрон и Рюте може да разбият двуполюсния модел в Европейски Съюз

Либералите имат упоритостта да изместят социалистите при сглобяването на новата комисия
15 окт 2018
Европейска комисия предлага завършек на сезонната промяна на часовото време
12 сеп 2018
Започва играта за постове в Брюксел

Разиграването за това кой ще застане отпред на главните европейски институции през 2019 година потегля без присъединяване на известни имена
7 сеп 2018 Транспортните министри на Европейски Съюз прекършиха очакванията на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за анулация на сезонното часово време преди идните евроизбори. Краткият период на Европейска комисия е прекомерно упорит заради комплицираните последици и потребността от консенсус. По този метод, онлайн вотът на 4.6 млн. европейци ще си остане почетен само на хартия и вероятно далечно бъдеще.

Нужно е време... и още време

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Транспортните министри на Европейски Съюз разискаха двусезонната промяна на времето на неофициална среща в Грац този понеделник и стигнаха до заключението, че ще са нужни най-малко още 18 месеца за постигане на консенсусна промяна, която обгръща всяка сфера на единния пазар. Както " Капитал " към този момент писа, австрийското ротационно председателство обмисля предложение отпадането на промяната на времето да се отсрочи чак до 2021 година Австрийският министър на превоза Норберт Хофер съобщи пред медиите, че промяната на времето през 2019 година няма да получи поддръжката на задоволително страни от съюза. Хофер предложи с изключение на отсрочване да се назначи европейски регулатор, който да управлява процеса. До скоро Европейска комисия централизирано контролираше промяната на времето, преди да трансферира топката на страните членки. Подобно развиване би сложило под въпрос смисъла на цялото упражнение.

Европейската комисия имаше упоритост да се стигне до решение до март 2019 година, преди изборите за европарламент. Преобладаващото мнение обаче е, че измененията са толкоз комплицирани, че прибързана промяна просто би предизвикала безпорядък и разпарчетосано приемане на промени, които вредят на пазара. Това води до гонене на позиция с допустимо най-вече отворени разновидности, като за всички е значима хармонизирана със съседките смяна, както излиза наяве и от позициите на българското Министерство на енергетиката. Това изчакване обаче прави и бързата промяна невъзможна.

Надеждата умира последна

В Грац, три страни са се оповестили напълно срещу отпадането на сезонната промяна на времето - Гърция, Португалия и Англия. Кипър, Холандия, Франция и Дания пък са декларирали, че още нямат направена позиция. Сред останалите страни се следят различаващи се желания и отзиви, които също би трябвало да бъдат доуговорени.

От комисията публично се надяват на реализиран консенсус до формалната среща на транспортните министри през декември тази година, само че транспортният комисар Виолета Булц съобщи, че въпреки всичко на страните-членки май ще им би трябвало още време. Ясно е, че страните нямат интерес да дадат на Жан-Клод Юнкер това, което желае.

Неочакван цивилен интерес

Дебатът към промяната на времето стартира, откакто Европейската комисия направи онлайн питане до европейските жители през август тази година. Традиционно на такива запитвания се отзовават хиляди до десетки хиляди жители. В този случай се отзоваха 4.6 млн. европейски жители, като 84% от тях желаеха отпадане на промяната на времето. Над 80% от гласувалите бяха немски жители, само че доста огромният брой дали своят вот накара Брюксел да предприеме дейности.

Добра концепция, само че осъществяването се отсрочва

На последното си послание за положението на съюза, Жан-Клод Юнкер съобщи, че е време Европейска комисия да покаже, че слуша европейските жители и да приключи промяната на времето. Юнкер акцентира какъв брой е значимо това заричане да се извърши преди изборите за европарламент през май 2019 година По този метод Европейската комисия се опита да показва демократичната си устременост на европейския гласоподавател преди изборите. От Европейска комисия трансферираха топката в полето на страните за политика, която е била напълно в компетенцията на европейските институции от 1981 насам.

Точно късите периоди, обвързани с изборите, потапят самодейността на Юнкер и демонстрират друга позната страна на Европейски Съюз - красиви и гръмки хрумвания, които потъват в бюрократично забвение. Ако промяната в часовото време изобщо се състои, то това ще е под управлението на нова Европейска комисия през 2020/21 г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР