Още по темата Повече от две трети от спонсорите в

...
Още по темата Повече от две трети от спонсорите в
Коментари Харесай

Облагането на подсладени напитки не е държавна помощ за конкурентите, реши ЕС

Още по тематиката
Повече от две трети от спонсорите в американския спорт са нездравословни храни и питиета
от Дневник,28 мар 2018
Войната против захарта към този момент взима жертви
от Дневник,28 май 2017
Сан Франциско утвърди специфична такса за подсладените питиета
от Дневник,10 ное 2016 Европейската комисия разгласи във вторник, че решението на държавното управление в Ирландия да полза напитките с високо наличие на захар не съставлява държавна помощ. " Обхватът и замисълът на мярката са съгласно задачите за здравето, преследвани от Ирландия, изключително с битката против затлъстяването и други свързани със захарта заболявания ", се показва в известието.

Право на страните членки на Европейския съюз е да дефинират налозите и таксите на своя пазар, само че те би трябвало да подхождат и на разпоредбите на съюза за държавна помощ, в това число не трябва да са дискриминиращи по отношение на други артикули. Аргументирайки се за какво не счита, че специфичната такса ще деформира конкуренцията на ирландския пазар, Еврокомисията е открила, че въпросните питиета могат да бъдат третирани по друг метод поради здравни съображения.

" Взехме поради, да вземем за пример, че подсладените питиета са главен източник на калории, лишени са от всякаква хранителна стойност и заради това основават особени проблеми за здравето. Освен това използването им води към податливост за свръхконсумация и основават по-висок риск за затлъстяване спрямо други питиета със захар и храна. "

Ирландия е потърсила мнението на Европейскат акомисия през февруари за проектите си да нова такса и е желала авансово да се увери, че няма да наруши разпоредбите за държавна помощ. Под " подсладена напитка " се схваща учредена на вода или сок напитка с добавена захар и захарно съдържани от 5 грама или повече.

Решението може да е от изгода и на други страни от Европейски Съюз, измежду които Англия, Франция и Унгария, които също постановиха някаква форма на облагане на напитките с добавена захар, с цел да понижат потреблението им. По-рано този месец Англия разгласи " налог захар " върху подсладените безалкохолни питиета, а сходни ограничения стават все по-популярни и в други страни.

Тe имат поддръжката на Световната здравна организация, която в изследване от 2016 година съобщи, че затлъстяването по света се е нараснало повече от два пъти сред 1980 и 2014 година Това към този момент визира над 500 милиона души, а покачването на цените на подсладените питиета с 20% може да понижи потреблението със същия дял, счита организацията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР