Още по темата: Пловдив 2019 брои 250 000 лв. за

...
Още по темата: Пловдив 2019 брои 250 000 лв. за
Коментари Харесай

Чакаме Hills of Rock да спаси туризма

Още по тематиката: Пловдив 2019 брои 250 000 лева за публикации и фотоси с дрон Пропадна представянето на плана "Медея " в Матера Усетихте ли, че Пловдив е Европейска столица на културата?

През 2018 година Пловдив е бил посетен от 1.1 млн. туристи, за 2019 година се чакат 2.5 милиона души. Това сподели в изявление за Дарик радио кметът Иван Тотев директно преди откриващата гала на Европейска столица на културата. Министърът на туризма Николина Ангелкова бе много по-предпазлива в упованията си и предсказа 10% растеж в основната година. Летвата е поставена, само че да забележим можем ли да я прескочим.

Дотук националната статистика е отчела единствено първото тримесечие на годината, освен това на равнище област. Резултатите най-грубо: януари - 33 000 души, пренощували в хотели, хостели и други места за настаняване с над 10 кревати. Февруари ​- към 40 000 души. Март - 42 000 души. Дотук сме ги докарали до 115 000 туристи, освен това за цялата Пловдивска област. До заветната цел остава прекалено много. Важно е да се означи, че нито Национален статистически институт, нито общината може по някакъв метод да записва и преброи така наречен директни туристи, които минават през града, само че не спят тук. Добрата вест е, че статистиката регистрира растежи и при визитите в града, и при оборотите, осъществени от нощувки.

Рок туризъм

Зимните месеци по традиция са слаби за туризма на Пловдив. Най-силни са летните, като върхът предходната година е бил юли месец, когато тук са се изсипали близо 53 000 души, излиза наяве от графиката на Национален статистически институт. Учудване няма, тъй като в дните сред 20 и 22 юли Гребната база се разтресе от фестивала " Hills of Rock ". Фестът беше извънредно сполучлив и изпълни хотелите освен в града, ами и в региона. Налагаше се рокаджиите да пътуват до Асеновград и Пазарджик за заслон през нощта. Тази година мероприятието е изтеглено от 28 до 30 юни, с цел да се минимизират неприятните резултати от жегите и комарите край Гребния канал. Събитието, включено в календара на Пловдив - Европейска столица на културата, евентуално ще задмине по посещаемост и обороти миналогодишното издание. Места по хотели и хостели в града към този момент съвсем няма за тези дати. Частните квартири също се радват на забележителен интерес. Според резервационната система booking.com 94% от местата за настаняване в града са заети от дълго време. И това, в случай че цените са увеличени поради упования взрив от посетители. Само за съпоставяне - два дни преди " Hills of Rock " двойна хотелска стая може да се наеме приблизително с 27 лв. по-евтино. След края на концертите, в първите дни на юли, цените още веднъж падат, сочи вътрешната статистика на booking.com.

Оборотите порастват

Приходите от нощувки от началото на годината се усилват с по неколкостотин хиляди лв. ежемесечно. Януари, макар помпозното разкриване и заетостта на хотелите около публични посетители, делегации и една камара задгранични медии, сумата е била към 3 милиона лв.. Февруари, без събитие-пирон, се е отчел много по-ударно и приходите са скочили до 3.5 милиона лв.. Март също дава очаквания за прогресивен тренд, статистиката за Пловдив-област регистрира 3.8 милиона лв. обороти.

Любознателни пътешественици или настоятелен туристи

Пловдив се посещава главно от българи, една част идват тук по бизнес, а други са туристи в същинския смисъл на думата, пристигнали да покажат на децата си Античния спектакъл и Стария град. През март т.г. от 3.8 милиона доходи от нощувки 2.9 милиона са осъществени от българи. Едва 0.9 милиона са парите от чужденци. Най-често тук отсядат жители от прилежаща Турция за хазартен туризъм, гърци и германци. Подобно е разпределението и за другите месеци от 2019 година.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР