Още по темата Плащането на стоки над 1000 лв. по

...
Още по темата Плащането на стоки над 1000 лв. по
Коментари Харесай

Плащанията в брой ще се ограничат до 5000 лв.

Още по тематиката
Плащането на артикули над 1000 лева по банков път ще засегне потребителите на по-скъпа техника

Най-вероятно планът ще претърпи съществени промени при второто разглеждане в Народното събрание

ГЕРБ ще предложи ограничаването на кешовите разплащания да бъде 5000 лева от началото на идната година. По този метод долният предел на заплащанията в брой няма да бъде толкоз невисок, колкото в първичния вид за промени в Данъчно осигурителния процесуален кодекс, препоръчан от Министерски съвет. В първия формат на поправките се предвиждаше от 1 август заплащането в брой на суми над 5000 лева да бъде неразрешено, на 1 януари 2018 година лимитът да падне на 3000 лева, а на 1 януари 2019 година той да стане едвам 1000 лева В момента ограничаването е 10 хиляди лева, а глобата при нарушаване е 50% от заплащането за компании и 25% за физически лица.

Депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова, която е ръководител на Комисията по бюджет и финанси, водеща по разискването на поправките в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс, разгласи в сряда в Народното събрание, че ръководещата партия е преразгледала мнението си.

" Считаме, че салдото е 5000 лв.. 3000 и 1000 биха затруднили стопанския оборот ", изясни Стоянова в пленарната зала, представена от организация " Фокус ". " Всички знаем, че сивата стопанска система, с изключение на всичко останало като ущърб на бюджета, скапва и средата за правене на бизнес. Когато вършим стъпки за изсветляване на стопанската система, въпреки всичко би трябвало да намерим салдото сред това да подтикваме стопански дейните субекти, и рестрикциите, които се подхващат за понижаване на сивата стопанска система, битката с контрабандата и увеличение на приходите в бюджета ", сподели още Менда Стоянова. В четвъртък следва измененията да бъдат гледани на съвещание на бюджетната комисия. Вероятно окончателното гласоподаване в зала ще е идната седмица.

Сега гледаните промени в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс засягат в главната си част хармонизиране на европейско законодателство. Частта за контролиране на заплащанията в брой обаче е изключение, защото в Европейски Съюз все още няма единна политика по въпроса, и тя е напълно по самодейност на българското държавно управление. В претекстовете е записано, че тя се ползва за изсветляване на стопанската система, само че не са приложени никакви стопански разбори или оценка на въздействието.

В деловодството на Народното събрание в сряда имаше импортирани още няколко оферти за промени на държавния вид. Сред тях са два независими, само че идентични текста на депутати от " Обединени патриоти " и на депутати от Движение за права и свободи - те желаят рестриктивните мерки на заплащанията в кеш да се запазят, каквито са сега – 10 000 лева Депутати от ГЕРБ са входирали два текста с промени, само че в тях тематиката по отношение на регулирането на заплащанията с кеш не е наранена. Предлага се обаче при преместване на парични средства в размер на 30 000 лева или повече или тяхната равноценност в друга валута през границата на страната за трета страна, митническите органи да изискват по длъжностен път от Национална агенция за приходите информация за съществуване или липса на отговорности.Скъпите цигари – с по-нисък данък

По-скъпите цигари да бъдат обложени с по-нисък данък предлага Менда Стоянова и депутати от ГЕРБ в промените на Данъчно-осигурителен процесуален кодекс, които ще бъдат гледани на второ четене в бюджетната комисия в Народното събрание. В момента акцизът е 101 лева на 1000 къса и 27% от продажната цена, а предлагането от 2018 година е те да станат надлежно 109 лева на 1000 къса и 25% от продажната цена от началото на идната година. По този метод крайната цена на по-скъпите цигари ще се приближи до тази на по-евтините. От цигарения бранш са удовлетворени от предлагането, защото се приема задоволително рано и носи предвидимост. Очакваният резултат съгласно тях е, че цените на скъпите цигари ще се усилят с по-малък ритъм от по-евтините. Освен това в закона за първи път се дава формулировка на негорими тютюневи произведения и се разказва по какъв начин те да бъдат облагани по закона – съгласно количеството тютюн, съдържащ се в продукта, измерено в килограми.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР