Още по темата: Пет области пламнаха от чумата по свинете

...
Още по темата: Пет области пламнаха от чумата по свинете
Коментари Харесай

Доц. Васил Паница: Причината за чумата по свинете е в...

Още по тематиката: Пет области пламнаха от чумата по свинете

Доц. доктор Васил Паница е роден на 29 април 1947 година в Пловдив. Завършва медицина във ВМИ - Пловдив през 1971 година Има специалности по обща и съдова хирургия. Бил е депутат в 39-о и 40-о Народно заседание. Голямата му пристрастеност е ловът. Той е ръководител на УС на ЛРД „ Сокол “ Пловдив. С него беседваме за казуса африканска чумата по свинете и пътищата за преодоляването на заболяването.

- Доц. Паница, болестта африканска чума по свинете взима застрашителни размери. Какви рискове крие и по какъв начин може да се стопира по нататъшното й разпространяване в страната?

- Действително има нов подтик на африканска чума по свинете /АЧС/ в Северна България, а към този момент и в Бургаско. Това е доста противен факт, което значи, че процесът не е стопиран. Преди година чехите съумяха да овладеят обстановката и да преборят болестта, по тази причина би трябвало да вземем преден опит от тях. Засега Чехия е единствената страна в Европейския съюз, която ликвидира АЧС. Какво направиха те? Силна редукция на популацията на диви прасета към засегнатия регион Злин. И това е правилото - да се понижава популацията на животните там, където има огнища.

- Именно за предварителна защита против АЧС предходната година някогашният аграрни министър Румен Порожанов подреди групово изтребване на диви прасета за понижаване на популацията. Това прави ли се в България към днешна дата?

- Както споделих, намаляването на популацията на дивите прасета освен у нас, само че и в Европа би трябвало да се ползва там, където има огнища. Намаляване на популацията в Петричко и в Сандански, когато има огнище в Плевен и Североизточна България, е безусловно нелогично. Да, би трябвало да се прави в региони, където има установена зараза, само че това ще се реши от Министерство на земеделието и Агенцията по сигурност на храните.

- А къде да се търси източникът на болест?

- Проблемът идва основно от храната на свинете, които се отглеждат в промишлените ферми, тъй като там диви прасета не влизат. Според нас от ловно-рибарското сдружение „ Сокол “ и специалисти, с които контактуваме, в основата на болестта е точно фуражната база на свинете. Вероятно се употребяват съмнителни и некачествени фуражи, които са преносители на АЧС. На второ място са питателните боклуци и едвам на трето място идват дивите прасета, които се заразяват от хранителни останки.

- По какъв метод ЛРД „ Сокол “ взе участие в предварителната защита против АЧС?

- Както се споделя „ да чукаме на дърво “, към този момент в Пловдивска област нямаме проблем. Апелирам за по-голяма предпазливост в затворените ферми и по този начин наречените „ заден двор “, да се купуват качествени фуражи от сигурни източници, както и вярно да се транспортират питателните боклуци. Ние, от ЛРД „ Сокол “, безусловно прецизно съблюдаваме рекомендациите на Министерство на земеделието, храните и горите. Имаме положително съоръжение, в което слагаме тези елементи от отстреляните прасета, които изпращаме в централната лаборатория за проучване в София.

- Но от Националния ловно-рибарски съюз сигнализираха, че страната не обезпечава финансови средства за проучване на комбинирани проби за трихинелоза и АЧС при отстреляни диви прасета.

- Министър Танева целеустремено работи в тенденция да се обезпечи по-голяма финансова поддръжка, с цел да се овладее този развой, и смятам, че тя е на прав път. Да се подлага на критика МЗХГ, не е разумно. Мое персонално мнение е, че осъществяването на дилемите надолу по междинното и ниското равнище се прекъсва. От министерството са задали ясни правила - имаме и писмени указания от Българска организация по сигурност на храните и действаме съгласно тях, а тези указания всъщност са европейски. Само верните дейности ще спомогнат да се редуцира тази инвазия, която може да аргументи големи стопански загуби. Миналата година в Румъния бяха унищожени 400 000 прасета. Като се има поради, че свиневъдството в България не е на равнище, в случай че не се овладее АЧС, може да се нанесе огромен удар освен на бранша, само че и върху поминъка на доста хора.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР