Още по темата Парламентът одобри 3 млрд. лв. газови разходи

...
Още по темата Парламентът одобри 3 млрд. лв. газови разходи
Коментари Харесай

"Газпром" потвърди, че "Турски поток" ще се насочи към България

Още по тематиката
Парламентът утвърди 3 милиарда лева газови разноски с новата енергийна тактика

Веднага по-късно " Газпром " разгласи публично, че ще доставя газ към България от " Турски поток "
30 ное 2018
Новата газова тръба - какъв брой елементарно се печелят милиарди

Смесват се щипка действителни доходи, две щипки вероятни облаги и една огромна шепа розови сънища
30 ное 2018
" Турски поток " и България: ще го има ли и за какво няма да е на облага

Въпроси и отговори за новата газова концепция за 2.8 милиарда лева
26 ное 2018
Без унижения за " Турски поток "

Газови договаряния
23 ное 2018
" Газпром " стартира построяването на газопровода " Северен поток 2 " в немски води

Противоречивият план продължава да всява неразбирателства сред Германия, Русия, Европейски Съюз и Съединени американски щати
2 сеп 2018 Руският тръст " Газпром " разгласи публично, че възнамерява да взе участие в оповестената от " Булгартрансгаз " процедура за запазване на потенциал по плана за разширение на националната газотранспортна мрежа на България от турската към сръбската граница. Това се показва в известие на газовия холдинг, представено от ТАСС. Решението на " Газпром " на процедура значи, че втората тръба от газопровода " Турски поток " ще бъде ориентирана към българската, а не към гръцката граница.

Тази информация се появи няколко часа откакто Народното събрание одобри промени в енергийната тактика на страната, с които де факто се позволява строителството на новата директна тръба.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Формално в известието на съветската компания се споделя, че крайното решение за присъединяване ще бъде взето, откакто на 3 декември станат ясни изискванията за запазване. В реалност обаче изненади не се чакат, защото цялата процедура за новата директна газова мрежа през България се организира точно поради " Газпром ".

Показателно е, че плануваният потенциал е тъкмо толкоз, колкото биха могли да бъдат доставките от " Турски поток ". Това значи, че конкуренция при преноса още веднъж няма да има и няма да има опция по новата тръба да текат доставки от Каспийско море или от новия LNG терминал в Гърция.

Пренасочване на газа, само че без обезщетения

Сега България печели по над 200 млн. лева на година от преноса на съветски природен газ към Турция, Гърция и Македония. Договорът с " Газпром " за това е до 2030 година и подсигурява заплащания даже при прекъсване на доставките. Но след 1 януари 2020 година Турция, за която са 80% от преноса, ще стартира да получава природен газ непосредствено от Русия по " Турски поток " и тези приходи ще намалеят до не повече от 40 млн. лева годишно.

С признатата през днешния ден енергийна тактика стана ясно, че българските управляващи нямат желание да съдят " Газпром " за пропуснатите изгоди. Вместо това " Булгартрансгаз " възнамерява да похарчи близо 3 милиарда лева за построяването на напълно ново преносно трасе към сръбската граница, което да поеме превоза на газ от Турция към Централна Европа.

Търг с един претендент

Още от 2017 година " Булгартрансгаз " стартира така наречен Open season процедура за изследване на пазарните благоприятни условия за построяването на напълно новото директно трасе. Входната точка ще бъде на българско-турската граница до съществуващата в този момент връзка. Направлението на газовия поток е към компресорна станция " Провадия " по наличните в този момент тръби (липсват единствено 9 км от компресорна станция " Странджа " до границата) и оттова към Сърбия по ново 470-километрово трасе. Изходната точка се намира на българско-сръбската граница наоколо до гр. Зайчар. Предвидени са две нови компресорни станции.

Общите разноски са изчислени на 2.8 милиарда лева Отделно са експлоатационните разноски, които са изчислени на 131.4 млн. лева на година, или 1.97 милиарда лева за период от 15 години. Това значи, че в най-хубавия случай " Булгартрансгаз " няма да има кой знае какви облаги идващите две десетилетия или ще излезе на загуба.

В рамките на първата фаза на изследването бяха получени необвързващи прогнози за търсене на потенциал. Според тях оптималното количество природен газ, което се чака да постъпва на българска територия до 2040 година, е 54.6 млн. куб.м на ден, а това, което се чака да излиза през българско-сръбската граница, е 34.4 млн. куб.м на ден.

Като втора фаза през април бяха събрани необвързващи предложения за предлагането на потенциали (доставки). В резултат на подадените поръчки от " Газпром " " Булгартрансгаз " пристъпи към фаза 3 от процедурата - за обвързващо искане за запазване на потенциали за период от 15 години. Тя ще бъде отворена в интервала от 3 до 31 декември 2018 година и точно за нея в този момент " Газпром " споделя, че ще подаде оферта.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР