Още по темата Парализа по никое време Германия е в

...
Още по темата Парализа по никое време Германия е в
Коментари Харесай

Социалдемократите са готови да говорят с Меркел за сформирането на правителство

Още по тематиката
Парализа късно

Германия е в политическа безтегловност и от опора се трансформира в проблем за Европейски Съюз
23 ное 2017
Меркел в окови

В четвъртия си мандат немският канцлер ще е по-слаб. Резултатът от рестриктивните мерки в Берлин и фантазиите в Париж евентуално ще бъде " дребна договорка " за Европейски Съюз
28 сеп 2017 Социалдемократите в Германия са подготвени да приказват с консервативните си съперници по отношение на сформирането на държавно управление, водено от Ангела Меркел. Този ход може да докара до преустановяване на блокажа в страната. Той бележи завой от досегашните позиции на лявоцентристката партия, която поддържаше нови избори, написа Financial Times.

" Социалдемократите са твърдо уверени, че би трябвало да се проведат диалози. Ние не сме срещу диалози ", показаха от партията. Зам.-председателят на социалдемократите Мануела Швезиг акцентира, че групировката би трябвало да реши дали съживяването на огромната коалиция с Християндемократическия съюз/Християнсоциалния съюз е допустима алтернатива. Друг коментиран вид е сформирането на водено от Меркел държавно управление на малцинството, което да разчита на социалдемократите за основни гласувания. " Само тъй като споделяме, че сме отворени към диалози, не значи, че това автоматизирано са диалози да огромна коалиция. И това несъмнено не е избор в поддръжка на огромна коалиция ", декларира Швезиг.

Натиск над Шулц

Лидерът на Социалдемократическата партия Мартин Шулц, който се противопоставяше на присъединението към водено от Меркел държавно управление, беше под напън да промени позициите си, откакто Германия се оказа в обстановка на политическа неустановеност. Въпреки че след изборите през септември дясноцентристкият блок на Меркел е най-голямата група в Народното събрание, той е отслабен и няма да стигне елементарно до ръководещо болшинство.

Шулц ще организира диалог с президента Франк-Валтер Щайнмайер, който призоваваше социалдемократическия водач да премисли позициите си. Щайнмайер неведнъж декларира, че желае да избегне нови избори и приканва партийните ръководители да проявят еластичност и предпочитание за компромис.

Решението да организира диалози с Меркел може в допълнение да навреди на престижа на Шулц в личната му партия. В понеделник той изключи опцията за диалози и изключително съживяването на огромната коалиция, като разяснява, че социалдемократите са подготвени да отидат на нови избори. Позицията му обаче срещна рецензия във и отвън партия, защото от ден на ден негови сътрудници декларират, че желаят договаряния.

През последните дни някои социалдемократи се изрекоха в поддръжка на държавно управление на малцинството, водено от Меркел, като подчертаха подготвеност да застанат зад една такава администрация във връзка с основни гласувания. Други упорстват да се проучат опциите за завръщане в огромната коалиция.

Промяна на позициите

В сряда Шулц сподели, че социалдемократите може да са подготвени да трансформират позициите си, акцентирайки, че е " изцяло наясно с отговорностите в сегашната сложна обстановка ". И добави, че е сигурен, че ще се откри решение за Германия в идващите дни и седмици.

Много социалдемократи обаче остават надълбоко скептични към концепцията за възкръсване на обединението с Меркел и показват, че точно това решение преди четири години е повода за историческата загуба за партията на изборите през септември. Според анализаторите социалдемократическото управление би трябвало да се отнесе деликатно към идните диалози, с цел да избегне усещането, че преждевременно се хвърля назад в обятията на Меркел. Затова то може да разреши на досегашния канцлер да застане отпред на държавно управление на малцинството, само че не и като част от изцяло съдружно съглашение. Същевременно висши членове на партията на Меркел удвояват напъните си да завоюват назад социалдемократите, като показват ясно желание за огромна коалиция пред държавно управление на малцинството.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР