Още по темата Очертават се четири сценария за Brexit на

...
Още по темата Очертават се четири сценария за Brexit на
Коментари Харесай

Бизнесът: Brexit не трябва да спира нискоквалифицираните работници от ЕС

Още по тематиката
Очертават се четири сюжета за Brexit на фона на разтърсеното водачество на Мей

Възможните варианти включват нов началник на консерваторите и избори
8 окт 2017
Германската стопанска система чака " корав " Brexit, фирмите към този момент се приготвят

Според шефа на федерацията на немските индустриалци би било " наивно " бизнесът да не се приготви за този сюжет
6 окт 2017 Ако английското държавно управление не подсигурява достъпа на нискоквалифицирана мигрантска работна ръка след Brexit, извършването на покупки за Коледа може да се усложни, а зърнената годишна продукция може да остане неприбрана. За тези опасности предизвестява Британският консорциум на търговците на дребно, представен от Вloomberg.

Според лобистката група ръководещите би трябвало да улеснят служащите от Европейски Съюз, които сега живеят в Обединеното кралство, в обезпечаването на установен статут и би трябвало да открият имиграционна система, която разрешава на търговците на дребно да запазят достъпа до нискоквалифицираната работна ръка. В противоположен случай може да се стигне до липса на избор при подбора на фрагментите и до по-високи цени в магазините.

Рискове за земеделския бранш

Гражданите от Европейски Съюз съставляват две трети от непрекъснатата работна мощ в английските снабдителски мрежи за храни и питиета, показват от Британския консорциум на търговците на дребно. Главният изпълнителен шеф на Tesco Дейв Люис разяснява, че дефицитът на служащи в земеделския бранш е измежду най-големите опасности, свързани с Brexit, пред които е изправена веригата супермаркети. По думите му спадането на паунда и терзанията, че няма да бъдат добре пристигнали, са довели до понижаване на привлекателността на сезонната работа в Обединеното кралство измежду жителите от Европейски Съюз. " Съществува същинска паника, че фермерите не разполагат с служащите, от които се нуждаят, с цел да се събере реколтата ", декларира Люис.

Според Британския консорциум на търговците на дребно при формулирането на новата имиграционна система английското държавно управление би трябвало да опита да почете резултата от вота за Brexit, само че и да ограничи отрицателните последствия върху икономическия напредък. Изтекъл имиграционен документ от кабинета на премиера Тереза Мей обрисува желанията да се ограничи пребиваването на нискоквалифицирани имигранти от Европейски Съюз до две години неотложно след Brexit.

Търговците на дребно, както и фирмите в хотелския, индустриалния и строителния бранш ще бъдат наранени от имиграционна система, която постанова ограничавания против нискоквалифицираните служащи. В допълнение към 170 хиляди жители на Европейски Съюз, които са непосредствено заети в промишлеността (което е 6% от общата работна сила), търговците на дребно разчитат значително на краткотрайни мигрантски чиновници, с цел да задоволят търсенето по време на коледния интервал.

Несигурно бъдеще

По данни на лобистката група близо 83% от английските търговци на дребно наемат нискоквалифицирани служащи от Европейски Съюз, а 22% към този момент са имали случаи служащи от евросъюза да изоставен страната поради несигурността по отношение на техните бъдещи права. " Идеята, че Обединеното кралство разполага с подготвен набор от служащи, които да запълнят празнините, е доста нереалистична ", настояват от Британския консорциум на търговците на дребно. Според Себ Джеймс, основен изпълнителен шеф на Dixons Carphone, проектите да се лимитират нискоквалифицираните имигранти няма да проработят поради дефицита на работна ръка, който ще основат за бизнеса.

Същевременно, до момента в който Лондон затваря вратата пред мигрантите, шотландският първи министър Никола Стърджън възнамерява да заплаща, с цел да задържи жителите на Европейски Съюз в Шотландия след Brexit, написа Herald Scotland. Тя споделя, че, в случай че те бъдат принудени да заплатят такса, с цел да останат, нейното държавно управление ще покрие разноските. " Това ще изпрати явен сигнал, че са добре пристигнали тук ", декларира Стърджън.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР