Още по темата: Общината цака конкуренти на кметския брат Кметският

...
Още по темата: Общината цака конкуренти на кметския брат Кметският
Коментари Харесай

Инвестиция за 15 милиона три години чака път от Общината

Още по тематиката: Общината цака съперници на кметския брат

Кметският брат Георги Тотев желае да надскочи рентиерството и да влезе непосредствено в IT бранша посредством нов съучастник във компанията си „ Консоурс “ АД - Иван Иванов е основен управител на една от най-успешните компании в сектора - 60К. Тя е благосъстоятелност на англичанина Джонатан Гладуиш. 60К бяха първите наематели на бизнес центъра, залепен за хотел „ Империал “, като от компанията сами описаха пред медиите преди години, че са били доста впечатлени от посрещането и за тях е построена специфична постройка, която да дава отговор на високите им условия. Всички документи по промяната на статута на терена на някогашната пивоварна " Каменица ", където още веднъж влага кметската фамилия, минаха през общинските отдели за по-малко от половин година. Дали обаче е по този начин и с другите вложители, които имат взимане-даване с администрацията?

---------

Преди повече от 3 години в Пловдив стъпи различен вложител в IT бранша. Отново имаше фанфари, публично показване в заседателната зала на Общината, трескаво очакване да се открият нови работни места, освен това високоплатени. Американската компания „ Сайбиз “ към този момент бе закупила терен от 4114 кв. м на търг от Общината. Първата копка на бул. " Санкт Петербург " бе тържествено направена в наличието на кмета Иван Тотев през септември 2016 година. Първоначалните проекти бяха постройката да е подготвена до края на 2017 година. А прогнозната стойност на инвестицията -15 милиона лв.. „ Сайбиз “ бе първата лястовица в кв. Гладно поле, за който се чертаеха огромни и светли вероятности по какъв начин ще стане високотехнологичният център на Пловдив.

Сега, съвсем три години по-късно, градежът на билдинга на „ Сайбиз “ не е завършил. Не е и замразен, безапелационен е Роди Дервишев, притежател на компанията. Ние просто чакаме, изчерпва в едно изречение патовата обстановка той. Мегакомпанията, която планираше да наеме към 1500 души за офиса си, чака Общината да направи подобаващата инфраструктура - елементарен път. Иначе нямаме никакъв достъп до парцела си и няма по какъв начин да вкараме постройката в употреба, добавя мениджърът.

От локалната администрация пък от години тупат топката и описват по какъв начин ще изградят продължението на ул. " Богомил " към мол " Плаза " и прилежащите обекти, само че процедурите към момента не са стартирали. Водя интензивно диалози с Общината, само че никой там не се ангажира със периоди, споделя Роди Дервишев. Така градежът на бул. " Санкт Петербург " 97, против парк " Лаута ", стои в едно състояние към този момент месеци наред. Липсва връзката и с ВиК, като сдружението е предложило на вложителя разнообразни проекти за деяние, един от които е софтуерната компания да финансира активността, а ВиК да даде материалите.

„ Сайбиз “ е американска компания, която създава микропроцесори и компютърни съставни елементи. Дервишев пък е пловдивчанин, който повече от четвърт век разделя времето си сред България и Съединени американски щати. Решава да влага в родината си и открива първите два офиса на „ Сайбиз “ в София и Пловдив. Екипът в града под тепетата обаче е много обикновен, към 50 души, които се обитаваха в постройка на ул. " Крим ".

= Добра ли е средата =

За интервала 2008 - 2017 година наетите в бранша на осведомителните и информационните технологии (ИКТ) в България нарастват с 31 000 души. Наемат се най-вече младежи, като междинната заплата е към оптималния застрахователен предел, показват систематизирани данни от Института за пазарна стопанска система. И в този момент неприятната вест - районната разбивка на растежа на наетите лица в този отрасъл демонстрира, че в Пловдив растежът е от 1700 души, а във Варна - с 1100. Всички останали IT спецове работят и харчат заплатите си в столицата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР