Още по темата: Общината изхарчи 430 000 лева за рекламни

...
Още по темата: Общината изхарчи 430 000 лева за рекламни
Коментари Харесай

Общината изхарчи 430 000 лева за рекламни материали и...

Още по тематиката: Общината изхарчи 430 000 лв. за рекламни материали и пътувания Пловдив диша праха на другите с парите по "Региони в напредък " Провал с плана на "Гладно поле " пречи на бизнеса 20 млн. не стигнаха за дупките в центъра Площадът пред Централна гара - в девета глуха

На фона на един от най-ниските коефициенти на усвоени средства по европрограми в страната (45,2 %) се оказва, че близо 430 хиляди лв. са били отпуснати точно за възстановяване на работата на общинските институции и по-добро финансово менажиране на средствата, идващи безплатно от Европейски Съюз. На 29 февруари 2016 година Община Пловдив подписва контракт за безплатна финансова помощ по стратегия „ Бюджетна линия - бенефициенти по Приоритетна ос 1 на Оперативна стратегия „ Региони в Растеж “ 2014-2020 “. Общата сума на бюджетната линия е 434 624,84 лв., която е 100% безплатна финансова помощ. Освен Пловдив, всички други 38 общини, участващи в програмата получават също финансиране, целящо по-добрата реализация на парите от Европа.

Средствата са отпуснати за да бъде подкрепена финансово Община Пловдив при осъществяването на Инвестиционната си стратегия по ос 1 от оперативната стратегия „ Региони в напредък “. За задачата локалната администрация разписва 9 обособени действия, свързани с актуализация на системите за финансов надзор, създаване на екипи, наемане на външни оценители и помощник-оценители за оценка на планови оферти, присъединяване в семинари и лекции за положителни практики и спомагателна подготвеност, както и хонорари за образувания екип. Всички тези действия са свързани с последващата стратегия за „ Изпълнение на Интегрирани проекти за градско възобновяване и развиване ”, по която Пловдив получава близо 81 благ. лв..

Подобен разход би бил изцяло оневинен, в случай че към днешна дата по съответната стратегия, за която общината харчи тези 430 хиляди лв., Пловдив не беше на дъното на класацията за усвоени средства. Екип от 13 общински чиновници, отпред с ръководителя на плана - Гинка Чераджийска, брачната половинка на към този момент освободения заместник-кмет Димитър Кацарски (който също е част от екипа), е трябвало да увеличи експертизата си, с цел да може Пловдив да се възползва оптимално от отпуснатите 81 милиона лв. по програмата.

Огромната част от бюджета обаче отива за „ печатане на формуляри и рекламни материали за потребностите на Община Пловдив и структурните <210> звена “. С решение от 1 август 2016 година локалната администрация разпорежда тази активност, оценена на 333 хиляди лв. без Данък добавена стойност, на плевенската печатница „ ЕА Принт “ ООД. Дружеството се оказва, че в следствие печели и публичната поръчка, оповестена от общинската фондация „ Пловдив 2019 “ за щемпел на рекламни материали. Там то получава 125 хиляди лв..

Липсва информация какви формуляри и рекламни материали са били направени за внушителната сума от 333 хиляди лв.. Подобен доход не попада и във финансовите доклади на сдружението.

Според информация в комерсиалния указател и видно от ГФО на ​фирмата за интервал от 3 години (между 2016 и 2018 година) „ ЕА Принт “ ООД има общ оборот от 374 хиляди лв., като единствено 111 хиляди от тях са осъществени през 2016 година, когато сдружението по документи е получило 333 хиляди лв. от Община Пловдив. Според информация пък в Национален осигурителен институт, сдружението има едвам един чиновник още от основаването си през 2015 година и в никакъв случай не е наемало повече личен състав.

Друга част от средствата по стратегия „ Бюджетна линия “ са отишли за резервации и самолетни билети на Община Пловдив през 2016 и 2017 година. Така на практика 430 хиляди лв., планувани за 9 действия, свързани с по-доброто менажиране и асимилиране на средствата, са изхарчени напълно в две посоки - щемпел на бланки и рекламни материали, както и пътувания на общинските чиновници. Резултатът от това е на разположение за Пловдив - половината от 80-те милиона лв. към момента не могат да бъдат усвоени.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР