Още по темата Новите правила за прием в първи клас

...
Още по темата Новите правила за прием в първи клас
Коментари Харесай

Битката за първи клас

Още по тематиката
Новите правила за банкет в първи клас вкарват по-скоро козметични промени, в сравнение с основни промени

Такси, спомагателни занимания, преподавани непознати езици, периоди за документи в частни учебни заведения с банкет от 1 до 7 клас

Катя е майка на първокласник и по щастливо стичане на събитията живее в квартал на София, в който на метри от блока й се намира едно от посочените за положителни учебни заведения в столицата. Тя към този момент се е сблъсквала с дефицита тук-там в детските градини и когато при започване на годината схваща, че са въведени нови правила за банкет в първи клас, измежду които най-съществен е непрекъснатият адрес на родителите на територията на административния регион на учебното заведение, си отдъхва успокоена. За разлика от предишни години, когато учебните заведения решаваха независимо какви спомагателни критерии за банкет да вкарат, в този момент детето на Катя има действителни шансове да получи мястото, което му се поставя, поради близостта му до дома.

Когато учебното заведение разгласява лист на класираните деца обаче, малчуганът се оказва в запасите. Няколко дни по-късно излиза наяве, че и в други обществени учебни заведения " звезди " в София доста от децата от квартала не са признати, тъй като напорът от други региони е бил огромен и е допустимо родителите да са се възползвали от лесната фиктивна смяна на адресната регистрация. Подозренията на Катя и други наранени са точно, че е имало всеобщи промени на адресната регистрация директно преди кандидатстването. В тази връзка пострадали фамилии, които остават отвън класирането за 51-во СОУ " Елисавета Багряна ", даже подават тъжба до прокуратурата с искане да бъде осъществена цялостна инспекция.

До приемането на тези критерии от МОН се стигна поради новия учебен закон. Според него в обитаеми места с повече от едно учебно заведение общините би трябвало да разработят специфична система за банкет. Нуждата от такава беше забележима още в годините, когато родителите чакаха с дни на опашки, тъй като децата се одобряваха по ред на подаване на документите. По-късно учебните заведения получиха автономност да вкарват лични спомагателни критерии, които също не бяха гаранция за обективност и не взеха решение казуса с концентрацията на деца единствено в избрани учебни заведения.

Случващото се тази година в приема на първокласници, уви, не е казус. От години всяко лято от двете страни на барикадата застават родители от региони с по-слаби и недобре ръководени учебни заведения и родителите от региони с учебни заведения със " звездна " известност (каквито са към 20 в София). Първата група е подготвена да прегази и морални, и законови бариери, а втората се пробва да й противодейства с всички сили. В последна сметка и едните, и другите желаят едно и също нещо - най-хубавото за децата си.

Досега опитите за въвеждане на каквито и да било критерии за обективен банкет на децата в първи клас не са се увенчавали с триумф. " Капитал " попита трима специалисти по какъв начин може да бъде преодолян този проблем.

Фотограф: Мария Минчева, шеф на дирекция " Образование " в Столична община:

Само МОН може да прави ефикасен надзор

Досега всяко учебно заведение единствено организираше приема по лични правила и всички си спомняме голямото напрежение и денонощни опашки всяка година във времето, когато родителите трябваше да запишат децата си. Беше ясна нуждата от единни правила, които да обективизират приема и да решат съществуващите проблеми. Миналата есен МОН издаде разпоредба 10 за организацията на образователния развой, която съдържа и главните критерии за банкет, в това число и сегашен адрес. Избраният в България модел е относително демократичен – в доста страни родителят изобщо няма право на избор, в случай че желае достъп до системата на публичното обучение - нормално е насочван към най-близкото учебно заведение или към такива, където има места.

На база на заложените в разпоредба 10 на МОН критерии Столичният общински съвет (СОС) одобри Системата за банкет в първи клас. В изработването й взеха интензивно присъединяване специалисти от Регионалното ръководство по образованието, шефове на учебни заведения, работодателски организации и родители. С въвеждането на критериите от страната и системата за банкет от Столичната община е отстранено неудобството родителите да се редят на огромни опашки часове наред пред учебните заведения, с цел да изпълнят критерия " време ".

Недоволството от страна на част от родителите се дължи основно на събитието, че техните деца не са признати в най-желаното от тях учебно заведение. Напрежение сътвори фактът, че някои родители се възползваха от много лекия режим в България за промяна на сегашния адрес и подадоха документи с фиктивни адреси. Местната власт не може да отхвърля на постоянно подадено искане за нов адрес на база на подозрения, че се прави поради приема в учебно заведение. В някои случаи бяха представяни и документи за месторабота с проблематичен темперамент, само че нямаме данни такива да са били изпратени в Министерство на вътрешните работи или прокуратурата и да има съответно развиване по такива случаи. Контролът по приема се прави от районните ръководства по образованието (РУО) към МОН. Бяха направени инспекции от тях, където сътрудниците не съумяха да установяват подправени документи, т.е. по-скоро съответните административни режими у нас – за сегашен адрес и за седалище на компанията – са много демократични и мъчно служат за справедливи критерии за банкет в учебно заведение.

Понастоящем места за всички първолаци в София има, само че няма по какъв начин няколко учебни заведения да одобряват всички първолаци. Има учебни заведения да вземем за пример, в които броят на свободните места е 100, а броят на претендентите е пет пъти повече. По предложение на министъра на образованието и науката се образува работна група с присъединяване и на Столичната община за идни промени в критериите за банкет в първи клас.

Евентуалното основаване на единна осведомителна система за банкет в първи клас е в пълномощията на Министерството на образованието и науката и неговите структурни подразделения, защото Столичната община няма пълномощия и не може да управлява образователния развой в учебните заведения, шефовете и педагогическите препоръки. Казано просто, системата за банкет би била ефикасна, в случай че се провежда от работодателя и принципала на междинното обучение – а точно от МОН. Само по този начин би имало същински надзор и справедлив метод.

Фотограф: Нели Колева, шеф " Публични партньорства " във фондация " Заедно в час ":

Решението е в гарантирането на качествено обучение на всички места

Проблемът с приема в I клас визира главно тези софийски учебни заведения, които доста родители смятат за по-добри от други и вършат всичко допустимо да запишат детето си в тях. Желанието на родителите да търсят най-хубавото за детето си е нещо изцяло естествено и колкото и бюрократични условия при кандидатстването да бъдат въведени, това няма да промени обстановката.

Затова решението е в гарантирането на качествено обучение на всички места, тъй че родителите да имат доверие не просто в съответни образователни заведения, а в цялата система. Да са сигурни, че когато изпратят детето си да учи в най-близкото учебно заведение, то ще получи образование и грижа на задоволително положително равнище. В европейските страни, чиито възпитаници демонстрират високи резултати на интернационалните проби, като Полша и Финландия да вземем за пример, първокласниците се записват в кварталното учебно заведение и в множеството случаи остават в него до края на главното си обучение. Родителите в тези страни обаче са получили задоволително гаранции, че децата им ще имат познания и умения да продължат образованието си и да се осъществят добре в живота. " Заедно в час " работи с учебни заведения в 10 района в България и знам, че това може и се случва на доста места и тук - без значение от размера на учебното заведение и обитаемото място.

Гарантирането на този най-малко на качествено образование и грижа на всички места не е елементарно и краткосрочно решение. То изисква целенасочени старания и смислени вложения в учебните заведения, чиито възпитаници сега не се оправят. И не става въпрос просто за повече финансови средства, а за работещи тласъци и поддръжка за стимулирани учители, за цели и условия към шефовете, за разпространяване и използване на положителни практики в преподаването и в работата с родителите и общността.

Резултатите от външните оценения да вземем за пример могат да са насочна точка освен за това кои са " топ 10 " на образователните заведения, а и за това в кои има потребност от спомагателна поддръжка, тъй че пропастта сред първите и последните в класацията да не е толкоз голяма.

Фотограф: Георги Ангелов, старши икономист в Институт " Отворено общество ":

Проблемът не е административен

Преди родителите безусловно спяха пред учебните заведения, с цел да усилят възможностите на детето за записване в положително учебно заведение. Тази система беше неуместна. Но новата също е неуместна: сякаш се дава преимущество на децата, живеещи покрай учебното заведение, само че действително всеки може да си извади адресна регистрация покрай учебното заведение. Смяна на адреса става за минути в общината, а персонална карта с нов адрес се вади за 8 часа с експресната процедура на Министерство на вътрешните работи. Още по-лесно е приемането на хвърчаща записка от работодателя за месторабота покрай учебното заведение.

Технически казусът има просто решение - да се регистрира освен адресът, само че да се дава бонус за тези, които живеят там по-отдавна. И не е нужно да се вадят бележки, тъй като има електронни регистри, от които да се вземе автоматизирано информацията. Има процедура, защото сходно нещо беше приложено в Изборния кодекс с така наречен уседналост.

Това обаче няма да реши действителния проблем - огромната разлика в качеството на учебните заведения. Родителите желаят най-хубавото за техните деца и не са удовлетворени децата им да бъдат записани в едва учебно заведение единствено тъй като то е по-близо. Вместо слабото учебно заведение да бъде закрито или реформирано, записването по местопребиваване изкуствено ще го изпълни с възпитаници. Ученици, които няма да получат положително обучение!

Затова фокусът би трябвало да се насочи към възстановяване качеството на учебното обучение. Ясни и справедливи измерители, верни тласъци и санкции, съответно финансиране, професионално ръководство и най-важното - привличане на положителни учители. В най-успешните просветителни системи единствено отличници имат право да стават учители, нещо, към което и тук би трябвало да се стремим.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР