Още по темата Никола Саркози е задържан за разследване на

...
Още по темата Никола Саркози е задържан за разследване на
Коментари Харесай

Саркози официално е заподозрян за либийско предизборно финансиране

Още по тематиката
Никола Саркози е арестуван за следствие на либийско финансиране

Обвиненията са, че Кадафи е дал три куфарчета с пари за финансиране на предизборната акция на някогашния френски президент
20 мар 2018
Бившият френски президент Никола Саркози е арестуван за разпит
20 мар 2018 Бившият френски президент Никола Саркози е бил осведомен след два дни на разпити, че публично е обвинен в следствие дали неговата предизборна акция през 2007 година е била финансирана от убития либийски водач Муамар Кадафи. Обвиненията са за пасивна корупция, което може да докара до присъда от до 10 години затвор, написа Reuters.

Разследването е фокусирано върху изказванията, че Кадафи е обезпечил милиони евро за предизборната акция на Саркози, превозени до Париж в куфарчета. Бившият френски президент, който беше на поста в интервала 2007 - 2012 година, отхвърля да е правил нещо нелегално. Вестник Le Figaro разгласява изявлението му пред магистратите, съгласно което обвиняванията за непозволено либийско финансиране са мрежа от неистини, която е трансформирала живота му в " призрачен сън " и му е попречила да бъде избран отново през 2012 година

" Тежка цена "

" Тези клюки направиха живота ми призрачен сън от 11 март 2011 година насам. Платих тежка цена за тази спекулация. Приемете го по този начин: изгубих президентските избори през 2012 година с 1.5 процентни пункта. Полемиката, провокирана от Кадафи, ми коства тези 1.5 процентни пункта ", е декларирал Саркози.

Бившият френски президент, който беше подложен на критика, че е обезпечил топъл банкет за либийския водач в Париж в края на 2007 година, показва, че проблемите му почнали през март 2011 година, откакто е поканил либийски бунтовници и е подкрепил водената от НАТО акция, довела до рухването на режима в Триполи. Той отхвърля " лъжите " на един от главните си обвинители – френско-ливански предприемач, който се афишира за " медиатор във връзките сред Париж и либийските секрети служби ".

Обект на обвинявания за нередности

Разследването по либийския случай стартира през 2013 година, само че тази седмица се разви със задържането на Саркози за разпит и последващото му публично слагане под съмнение. Според френската система " слагането под официално следствие " значи, че има съществени учредения за подозирано нарушаване. Това постоянно води до развой, само че не е наложително.

От години някогашният френски президент е обект на обвинявания за нередности. В момента той оспорва разпореждане да бъде изправен на съд за нелегално надхвърляне на разноските по време на несполучливата му акция за преизбиране през 2012 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР