Още по темата Не можем да мълчим за Полша, нито

...
Още по темата Не можем да мълчим за Полша, нито
Коментари Харесай

Меркел подкрепи идеята за министър на финансите и икономиката на еврозоната

Още по тематиката
" Не можем да мълчим " за Полша, нито да приказваме за митническия съюз с Турция, сподели Меркел
от Дневник,29 авг 2017
Меркел не съжалява за решението си да отвори границите на Германия за бежанци
от Дневник,28 авг 2017

Канцлерът на Германия Ангела Меркел съобщи на конференция във вторник, че си показва Европейският съюз да се снабди с европейски валутен фонд, а еврозоната - с нов пост на министър, който да дава отговор за финансите и стопанската система. Първите мнения на думите ѝ са, че по-малко от месец преди парламентарните избори на 24 септември тя заявява решителност да задълбочи интеграцията в еврозоната.

На власт от 2005 година Меркел съвсем несъмнено ще завоюва четвърти мандат като канцлер, след което с поддръжката на новия френски президент Еманюел Макрон може да форсира процеса на консолидиране на страните, употребяващи единната валута. Бившият капиталов банкер, който оглави Франция през май, обещаваше в акцията си да се бори за бюджет на еврозоната, който да бъде гласуван от парламентите на страните членки и надзираван от финансов министър за единната валута.

В Берлин тя сподели, че поддържа " доста положителната концепция " на финансовия си министър Волфганг Шойбле за превръщането в един тип вид на Международния валутен фонд на Европейския стабилизационен механизъм (ESM), изпълняващ сега главно функционалност за отбягване повторението на сериозната обстановка с Гърция. " Това би ни направило даже още по-стабилни и би ни разрешило да демонстрираме на света, че разполагаме с механизми в личния ни портфейл на еврозоната, способни да реагират добре на непредвидени обстановки ", сподели тя.

Канцлерът не отхвърли френската концепция и за обединен финансов министър на еврозоната. " Мога и да си показва появяването на министър на финансите и стопанската система ", съобщи Меркел и изясни, че това би разрешило по-добра съгласуваност на бюджетите и икономическите политики на обособените страни.

Що се отнася до еврозоната, имаме доста позитивни данни. Всички страни членки с единна валута показват стопански напредък, в това число Гърция ", сподели тя на срещата с публицистите, траяла съвсем 90 минути. " Мисля, че през днешния ден сме в доста по-добра позиция, в сравнение с преди година, когато бях доста по-загрижена и желаех на Гърция триумф от все сърце. Знам, че е доста, доста мъчно за мнозина, само че считам, че Гърция също ще има изгода от повече работни места и - последователно - от повече разцвет. "

Запитана за коментар за обменния курс на еврото и немския търговски остатък, Меркел повтори: " Ние не оказваме политически напън по този въпрос, удовлетворени сме от нашата конкурентоспособност и заобикаляме нечестни търговски практики. Не съм аз тази, която взема решение обменния курс на еврото. "

Канцлерът продължи с обясненията: " Лично аз не виждам да има нещо трагично в комерсиалния остатък самичък по себе си. Ако той намалее в този момент, това ще е поради процеси, върху които нямаме никакво въздействие. Ако еврото поевтинее, то и за немските експортьори става по-лесен износът на световния пазар - всяка смяна в обменния курс се отразява на способността ни да експортираме и, несъмнено, притиска конкурентоспособността ни. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР