Още по темата Най-силна е годината за производителите на масло

...
Още по темата Най-силна е годината за производителите на масло
Коментари Харесай

Високата цена на ванилията удря производителите на сладолед

Още по тематиката
Най-силна е годината за производителите на масло за експорт, усилват се и продажбите на фирмите за храни и питиета, които работят за локален пазар
9 авг 2017
Как да си създадем домакински сладолед
30 юни 2017

Скок в цената на ванилията може да се отрази на производителите на сладолед по света, написа Financial Times. След като по-рано през годината циклон удари Мадагаскар, който е най-големият производител на ванилови зърна в света, и подвигна цената на растението, производителите на сладолед търсят различен източник. Ванилията се употребява в шоколади, торти, питиета и сладоледи и е измежду най-популярните усети в света.

След повдигането на цената през тази година към този момент няколко вериги за безценен сладолед в Лондон изтеглиха продуктите с ванилов усет от каталога си. Цената на ванилията доближи до рекордно високото равнище от 600 $ за кг. При други компании разумната стъпка е повдигането на цените. " Нелепо е ", разяснява Чарли Тулиер, ръководещ шеф в английската Oppo, която създава сладолед.

Ударът по Мадагаскар се оказа удар по цялата промишленост. Циклонът Енаво, който докара до изселването на съвсем половин милион души от острова, сподели рисковете за Мадагаскар, която разчита доста на суровината. Циклонът не е единственият удар по цената на ванилията – тя към този момент се вдигаше поради спекулативно настроението търговци на острова, намиращ се източно от Африка.

След циклона

При създалата се обстановка фирмите за сладолед имат проблем с това по какъв начин да понижат загубите си. От Oppo са решили да подвигат цените, само че по-плавно. " Имаме други усети сладолед, по тази причина всички цени ще се вдигнат с малко, вместо единствено цената на ваниловия ", разяснява Тулиер. Друга компания – Oddono, има друга тактика. Заради " невиждана липса " на ванилови зърна лондонската компания е решила да спре напълно продажбата на ванилов сладолед. Oddono се надява, че това е краткотрайно решение и цената на ванилията ще падне. Нормализирането на цената обаче може да не се случи през тази година.

По-големите компании също имат проблем. Швейцарският колос Nestle да вземем за пример се пробва да се оправи с променливата цена посредством " разнообразни тактики, понижаване на разноски, нововъведения и като последна алтернатива - повдигане на цените ". През тази година сладоледите на Nestle в Швейцария са повишили цената си приблизително с 2.5%.

Не всички производители на сладоледи обаче са ударени. Някои компании, като бостънската JP Licks, са съумели да плануват повдигането на цените. " Доставчикът ни ни предизвести и успяхме да купим ванилия на цените от предходната година ", разяснява Винс Петрик, създател на компанията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР