Още по темата: На пазара на свинското месо всичко е

...
Още по темата: На пазара на свинското месо всичко е
Коментари Харесай

Литва намери ключа за справяне с чумата

Още по тематиката: На пазара на свинското месо всичко е умерено Отбивките по автомагистралите рискови поради чумата

Литва има модел за справяне с африканската чума. През 2018 година болестта в страната обгръща 42 ферми, избити са 22 хиляди свине. През 2019 година обаче има едвам 9 случая и единствено 116 свине са убити поради заболяването, изяснява Гиедриус Сурпулус, министър на земеделието.

Има два модела на метод към чумата. Радикалният е чешки - всички свине да се унищожат в огромен периметър. Но ние имаме 10 хиляди дребни домашни свиневъди и те ще излязат на улицата, а и не желая аз да съм индивидът, който да им убие прасетата, споделя Сурпулус.

В Литва се унищожават прасетата единствено във фермите или дворовете, където има инфектирани животни. Не в задачите обитаеми места или райони. Изследователски център събира цялата информация за чумата. Там се вършат образования и осведомителни акции за нашите ловци, фермери, чиновниците в общините.

Държавата е подхванала мотивационни ограничения - дребните свиневъди да получават по 2000 евро от Европейския съюз и да имат избор да влагат в ограничения за биологична отбрана.

Например да си купят специфични килими, които предотвратяват преместването на заболяването с обувки, и да си създадат специфични огради. Но в случай че не желаят, те получиха опция да се отърват от прасетата си, като ги заколят и изядат и получават 100 евро за всяко прасе. Освен това имат избор да получават до 2000 евро, в случай че решат да си купят други животни - зайци, кокошки, гъски, овце. По този метод ние прилагаме меки ограничения за хората, които се въздържат от развъждане на свине. Ние предлагаме на всеки ловджия по 100 евро за всеки погубен женски глиган, с цел да понижим популацията на глиганите ", посочи земеделският министър на Литва.

Според Гиедриус Сурпулус ограниченията против чумата би трябвало да се вземат преди лятото.

Тази година през май ветеринарната работа на Литва е посетила всичките 13 000 ферми с свине и е проверила по какъв начин се съблюдават ограниченията за биологична сигурност.

Унищожаването на инфектираните свине в Литва се прави съгласно националното законодателство.

Изпращаме ветеринарната работа със специфични камиони, с контейнери, които могат да се пълнят със гибелен газ. Така се убиват прасетата. Убиват се с газ. Според нашите национални закони всяка огромна свинеферма би трябвало да има място за погребение на прасетата, което би трябвало да получи утвърждение от Националната работа по геология след проучване на терена. След загробването се вършат изследвания и се следи качеството на водите в обитаемоте места наоколо, уточни Сурпулус.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР