Още по темата: Мая Манолова спасява прасетата в Първомайско Към

...
Още по темата: Мая Манолова спасява прасетата в Първомайско Към
Коментари Харесай

Избиха 80 000 прасета в индустриалните ферми

Още по тематиката: Мая Манолова избавя прасетата в Първомайско

Към момента 126 хиляди свине в индустриални свинеферми в България подлежат на заличаване поради огнища на африканска чума по свинете. 80 000 от тях към този момент са унищожени, заяви за БНР доктор Александра Митева от Агенцията по храните.

Задължителни ограничения за превантивно умъртвяване на домашните свине са въведени в 23 области в страната. До дни ще има систематизирана информация каква част от стопаните са изпълнили заповедите на регионалните шефове.

Проверките на ветеринарните управляващи започнаха в цялата страна, доктор Митева изясни какво следва:

" Ветеринарите се чака да изготвят и връчат съответните наставления и актове за определяне на нарушавания. Ако обектът за развъждане на прасета не дава отговор на условията на закона, то притежателите се санкционират с санкция от 500 до 1000 лв., а при наново нарушаване - от 1000 до 2000 лв.. При връчването на акта има период, в който е указано какво би трябвало да се направи и надлежно ще се пристъпи към процедура за наложително умъртвяване ".

Никъде в страната към момента не е почнало наложително умъртвяване на свине в персоналните стопанства на хората, посочи доктор Митева от Агенцията по храните

Агенцията стартира инспекции в областите Бургас и Пловдив във връзка със заповедта за заличаване на домашните свине поради африканската чума. До момента в двете области няма стопани, които да отхвърлят осъществяване на разпорежданията

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР