Още по темата Макрон предложи общ бюджет на еврозоната за

...
Още по темата Макрон предложи общ бюджет на еврозоната за
Коментари Харесай

Икономисти: "Голямата сделка" между Франция и Германия за Европа е под риск

Още по тематиката
Макрон предложи общ бюджет на еврозоната за финансиране на вложения

Скоро Европа би трябвало да има обединен бюджет за защита, разгласи президентът
26 сеп 2017
Трудно ръководство за Меркел и дребен късмет за огромни промени в Европейски Съюз

Германските избори може да охладят упоритостите на Франция за засилена интеграция в еврозоната
25 сеп 2017

Водещи немски и френски икономисти предизвестяват за огромните разлики сред Берлин и Париж по отношение на европейските промени. Те приканват за намаляване на позициите, защото задаващата се " дребна договорка " за Европейски Съюз няма да направи еврозоната по-стабилна, написа Reuters.

Предупреждението отразява терзанията на икономистите и в двете страни, че френският президент Еманюел Макрон и немският канцлер Ангела Меркел могат да срещнат компликации при постигането на така наречен огромна договорка за Европа след години на политически и стопански рецесии. То идва ден откакто Макрон очерта визията си за реформирането на Европейски Съюз по време на тирада в Париж, и три дни откакто Меркел завоюва четвърти мандат като канцлер на Германия, само че беше принудена да влезе в съдружни договаряния с партия, която е сериозна към предложенията на френския президент.

Предвидим резултат

" Ако двете страни се придържат към сегашните си позиции, резултатът от зараждащия се френско-германски подтик за реформиране на еврозоната ще бъде предвидим. И депресиращото е, че няма да позволи нито един от основните проблеми ", настояват икономистите в материал, оповестен във Frankfurter Allgemeine Zeitung в Германия и в Le Monde във Франция. Сред създателите се подреждат имена като Жан Пизани-Фери – архитектът на икономическата стратегия на Макрон, Хенрик Ендерлайн от Училището за ръководство " Херти " в Берлин, Клеменс Фуест - президент на Ifo, и Марсел Фрацшер - шеф на DIW.

Според икономистите вдигащите се лихвени нива, уязвимите банки и неефективните принадлежности на еврозоната за поощряване на положителните политики са сложили блока в прекомерно внимателно положение макар окуражаващото икономическо възобновяване на страните в единния валутен съюз. Те призоват Германия да одобри по-голямото шерване на риска, а Франция да схване по-голяма пазарна дисциплинираност. По думите им без сходни дейности евентуалният резултат ще са единствено алегорични стъпки, като дребен бюджет на еврозоната, финансов министър без действителни пълномощия и козметични промени в Европейския стабилизационен механизъм.

Неспособност за обединен метод

" Отделно от опцията да се разреши на френското и на немското държавно управление да настояват, че са спечелили вкъщи, сходна " дребна договорка " ще реализира доста малко ", показват икономистите. И допълват, че неспособността на Берлин и Париж да намерят обединен метод ще докара до още конфликти сред страните членки и Брюксел, до подправено възприятие на сигурност в еврозоната и до подкопаване на промените.

Водещите икономисти приканват Германия и Франция да разширят обсега на полемиките отвън фискалните политики, акцентирайки, че фокусът само върху бюджета на еврозоната е спорен. Като поклон към немските подозрения по отношение на концепциите му за бюджета Макрон включи в речта си и тематики като съдействието в областта на защитата и имиграцията.

" Френските и немските държавни представители ще би трябвало да правят отстъпка от своите обичайни позиции ", обобщават икономистите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР