Още по темата: Литва намери ключа за справяне с чумата

...
Още по темата: Литва намери ключа за справяне с чумата
Коментари Харесай

На пазара на свинското месо всичко е спокойно

Още по тематиката: Литва откри ключа за справяне с чумата Смут в Белозем: Евакуират свине при родственици Полиция ревизира всяко МПС поради чумата

Ситуацията в огромните търговски вериги и профилираните магазини за месо в Пловдив и района е спокойна, а прогнозите за внезапен скок в цената на свинското не се осъществя към този момент. Преработвателите разясниха, че все още няма необикновен за летните месеци спад в търсенето на свинско месо и деликатеси.

До момента в магазините мрежа не е позволено месо от инфектирани свине. Търговците и колбасарите готвят различни доставки, в случай че българските ферми бъдат сложени под карантина. Международната цена на свинското обаче не е доста по-висока от тази на българския пазар, което допуска, че до внезапен скок на пържолата и колбасите няма да се стигне. При възможен дефицит на родно месо търговците имат опция да провеждат бърз импорт от страни, незасегнати от епидемията. Сред евентуалните страни снабдители са Франция, Испания и Белгия.

От Лидл България обявиха, че към сегашния миг в комерсиалните обекти на веригата не се продава месо от региони, които са под карантина. Компанията ползва прецизен надзор на своите снабдители както във връзка с локалните производители, по този начин и за вносните артикули. Елица Георгиева, началник „ Корпоративни връзки " в компанията, разяснява пред " Марица ", че Лидл България непрестанно поддържат различни разновидности за доставка на месо и създава разнообразни сюжети за гарантиране сигурността на продуктите, които оферират, както и отбрана на здравето и ползите на потребителите.

Изключителни ограничения за сигурност са въведени в единствения лицензиран комплекс край Пловдив - този в Белозем. Там мерят температурата на всяко прасе, преди да бъде качено в камиона и да поеме към кланицата в Долни Воден, сподели ветеринарният механик Георги Марков. Мъжът обливаше през вчерашния ден сутринта с дезинфектант кантара, през който трябваше да мине машината. В свинефермата не допускаше никой. Мярката е, с цел да не се допусне внасяне на възможна болест в свинекомплекса.

" Тук няма регистрирани болни от чума животни, в никакъв случай не е имало и друго остро заразно заболяване. Винаги сме ползвали прецизно всички ограничения за стерилизация ", изясни служителят на свинекомплекса. И описа, че служащите минават през специфичен антисептичен душ при влизане на работа и сменят облеклата си на входа. Същото се повтаряло и на излизане.

" Притеснени сме всички, в това число и притежателят, защото това може да съсипе бизнеса му. Ако " гостенката " влезе при нас и се стигне до изтребване на животните, най-вероятно ще докара до затваряне на комплекса ", допусна Марков. Той отхвърли да посочи какъв брой прасета се отглеждат сега.

Според осведомени обаче в него имало към 10 000 животни. Собственикът Малин Марчев не бе открит за коментар през вчерашния ден.

Ветеринарният механик Марков показа още, че заболяването в страната може да се влачи с години, изключително в случай че има криене на месо, както и при храненето на свине в персоналните стопанства с домашна храна.

На въпрос дали притежателят на свинекомплекса е податлив да обезщети персоналните стопанства при клането на свине, с цел да подтиква използването на превантивната мярка, Марков изясни, че не са обсъждали сходен въпрос. А и използването <210> би изискало голям финансов запас, защото оповестената санитарна зона е 20 км към свинекомплекса, което значи, че е съвсем до Старозагорско.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР