Още по темата Лидерите на ЕС размахаха пръст на Тръмп

...
Още по темата Лидерите на ЕС размахаха пръст на Тръмп
Коментари Харесай

"Северен поток 2" и иранската сделка сближиха Меркел и Путин

Още по тематиката
Лидерите на Европейски Съюз размахаха пръст на Тръмп от София

" С такива другари за какво са ти врагове ", попита ръководителят на Съвета на Европейски Съюз Доналд Туск
17 май 2018
Срещата Меркел-Тръмп: Различията по отношение на търговията и Иран остават

Двамата водачи демонстрираха по-топли връзки спрямо преди, само че не реализираха необикновен прогрес
28 апр 2018 " Тръмп е освен американски президент, само че е и добър бизнесмен. Той поддържа ползите си, с цел да подсигурява продажбите на полутечен природен газ на европейския пазар ". Това разяснява съветският президент Владимир Путин по време на срещата в Сочи с немския канцлер Ангела Меркел. И добави, че зависи от Москва по какъв начин ще построи връзките си със своите сътрудници и по какъв начин ще реагират сътрудниците в Европа. " Смятаме, че газопроводът " Северен поток 2 " е преференциален за нас и ще се борим за него ", заключи Путин.

Той уточни, че ще се опълчи на опитите на американския президент Доналд Тръмп да блокира руско-германския газов план. Отношенията сред Берлин и Москва може и да са съществено обтегнати след съветското анексиране на Крим, само че това не им пречи да споделят общ интерес по отношение на " Северен поток 2 ", който ще разреши на Москва да изнася повече природен газ за северна Европа, написа Reuters.

Напрежение сред Берлин и Вашингтон

Друг въпрос, по която европейските столици сблъскват позиции с администрацията на Тръмп, е американското решение за евакуиране от иранската нуклеарна договорка. На срещата в Сочи Путин и Меркел още веднъж откриха тематика, която ги сближава и някои анализатори предвиждат, че споделената съпротива против Тръмп по тези въпроси може да докара до стопляне на връзките сред Европейски Съюз и Русия.

Меркел загатна за напрежението сред Берлин и Вашингтон. " Ние имаме мощно трансатлантическо другарство, което от време на време е трябвало да издържи на доста случаи на разнообразни отзиви. И мисля, че това може да е казусът сега ", съобщи немският канцлер.

Европейските страни, забъркани в " Северен поток 2 ", настояват, че това е чисто търговски план. Докато Вашингтон счита, че газопроводът подкрепя политическите упоритости на Москва. Тръбата може да докара до това по-малко съветски газ да бъде превозен през Украйна, лишавайки Киев от директни такси, които са значим източник на доходи. В опит да успокои американските терзания Меркел разяснява, че съветският газ би трябвало да продължи да минава през Украйна. " Ние виждаме " Северен поток 2 " като стопански план, само че той също по този начин има своите последствия и по тази причина работим по гаранциите, които да дадем на Киев ", сподели немският канцлер. Путин от своя страна уточни, че е податлив да договаря с Украйна по отношение на продължение на преноса.

Видими разлики

Общите позиции по газопровода и иранската договорка обаче не попречиха да се появят още веднъж и областите на напрежение сред Берлин и Москва. Различията си проличаха най-ясно по тематиката за сирийската война, в която Европейски Съюз и Русия поддържат противникови страни. Ден преди визитата на немския канцлер Путин посрещна сирийския президент Башар ал Асад и двамата организираха диалози.

Сега Меркел съобщи, че е разтревожена от нов закон за собствеността, натрапен от Дамаск. Според правозащитни организации той разрешава на сирийското държавно управление да лишава от техните домове хора, които са избягали от боевете. " Това е неприятна вест за хората, които някой ден ще желаят да се върнат в Сирия. Ще обсъдим това задълбочено и ще желаяме от Русия да употребява въздействието си, с цел да убеди Асад да не го прави ", разяснява Меркел. Българският президент ще се срещне с Путин в Сочи на 22 май
Президентът Румен Радев ще се срещне с съветския си сътрудник Владимир Путин в Сочи на 22 май. Информацията за срещата беше доказана по-рано през седмицата и от българското президентство, и от Кремъл. След диалозите Путин и Радев ще създадат изказвания за пресата.Президентът Румен Радев ще посети Русия във връзка 24 май - Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност. На 21 май президентът ще бъде в Москва. Миналата година в телефонен диалог Румен Радев предложения Владимир Путин на посещаване в България. Засега е известно, че се приготвя такова, само че не и по кое време ще бъде то.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР