Още по темата: Колосална глоба за НАП заради хакерската атака

...
Още по темата: Колосална глоба за НАП заради хакерската атака
Коментари Харесай

НАП оспорва глобата от Комисията за защита на личните данни

Още по тематиката: Колосална санкция за Национална агенция за приходите поради хакерската офанзива

Актът за определяне на административно нарушаване, формиран против Национална агенция за приходите от Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД), е оспорен в законовия 3-дневен период, оповестиха от приходното ведомство. Наказателното разпореждане, с което комисията постанова глоба в размер на 5,1 млн. лева, също ще бъде обжалвано пред съда.

Главният претекст за оспорването на акта на КЗЛД е, че неоторизираният достъп, кражбата на данни и последващото им обществено обявяване са резултат от дейности, представляващи закононарушение по смисъла на Наказателния кодекс на Република България, осъществени без значение и макар подхванатите от Национална агенция за приходите механически и организационни ограничения за отбрана.

От Национална агенция за приходите обмислят и предприемането на правосъдни дейности по отношение на причинителите на хакерската офанзива против сървърите на организацията, като е допустимо както присъединението на организацията в наказателното произвеждане, по този начин и воденето на гражданско дело. Така финансовата рекламация в размер, покриващ наложената на приходната организация имуществената глоба, ще бъде ориентирана към причинителите на незаконното посягане.

Справката в приложението за това какъв тип персонални данни са били разкрити за български жители, ще бъде пусната в употреба през идната седмица, оповестяват още от Национална агенция за приходите. Проверката ще може да бъде осъществена посредством идентификация с личен идентификационен код (ПИК), публикуван от приходната организация, или с електронен автограф. Такава информация ще може да се направи и в офисите на Национална агенция за приходите в страната след показване на персонална карта.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР