Още по темата Казусът ЧЕЗ може да намери логичното си

...
Още по темата Казусът ЧЕЗ може да намери логичното си
Коментари Харесай

Алице Хоракова, ЧЕЗ, а.с.: Както ние в CEZ, така и Инерком, сме решени да финализираме сделката, както е договорено

Още по тематиката Казусът ЧЕЗ може да откри разумното си решение в Комисия за защита на конкуренцията Ново съобщение до Комисия за защита на конкуренцията от „ Инерком България “ ЕАД

Както ние в CEZ, по този начин и Инерком, сме решени да завършваме договорката, безапелационна е Хоракова. Това представителят на ЧЕЗ Алице Хоракова от в отговор на въпроси на 3e-News по отношение на последното развиването по проблема с блокираната продажба на активите на ЧЕЗ в България на локалната компания Инерком, за статуса на договорката към този миг и по какъв начин виждат в Прага разплитането на проблема.

Тя изясни, че към момента има годно съглашение за покупка, което е подписано с Инерком. Инерком интензивно преговоря с банки и подхваща стъпки, с цел да извърши в точния момент изискванията в контракта. Многократно получихме уверения, че Инерком желае да резервира сегашния мениджърски състав на фирмите, с цел да подсигурява последователност в даването на услуги, акцентира Хоракова.

Разглеждаме и опцията да подадем тъжба пред Европейската комисия против решението на Комисия за защита на конкуренцията. Считаме, че е доста объркващ фактът, че след сключване на контракта за продажба на акции с Инерком, небрежно бе призната смяна в Закона за енергетиката в опит да се окаже въздействие върху осъществяването на към този момент подписана договорка. В момента проучваме дали тези дейности на българската страна в отговор на желанието ни да продадем българските си активи не нарушават правилата за отбрана на вложенията, обект на арбитражно дело, сподели още представителят на ЧЕЗ в Прага.

Ето какво още споделя Алице Хоракова в изявлението за 3e-News:

На какъв стадий е сега договорката за продажбата на българските активи на ЧЕЗ Груп? През август основният финансов шеф на ЧЕЗ а.с. заяви, че ЧЕЗ също е подала тъжба против решението на Комисията за защита на конкуренцията, с което Комисията блокира продажбата на българските активи на ЧЕЗ Груп на Инерком, защото наподобява „ на пръв взор безсмислено “. Може ли да дадете повече детайлности за аргументите за подаването на тази тъжба?

Алице Хоракова: Притеснява ни, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не даде задоволителни обяснения за какво пазаруването на нашите български активи би заплашило конкуренцията в България и оценяваме дадените причини като несъответстващи и несъстоятелни. Считаме, че решението нарушава нашите законови ползи и по тези аргументи подадохме тъжба против решението на Комисия за защита на конкуренцията до Върховния административен съд. Запознати сме с подхванатите стъпки на колегата ни по отношение на подадено ново заявление пред Комисия за защита на конкуренцията и оценяваме твърдото желание на Инерком по този въпрос, което бе изразено посредством вътрешното преструктуриране на Инерком Груп, с цел да реагира на съображенията на Комисия за защита на конкуренцията.

Планирате ли да предприемете ограничения, с цел да отбраните вашите ползи?

Алице Хоракова: Разглеждаме и опцията да подадем тъжба пред Европейската комисия против решението на Комисия за защита на конкуренцията. Считаме, че е доста объркващ фактът, че след сключване на контракта за продажба на акции с Инерком, небрежно бе призната смяна в Закона за енергетиката в опит да се окаже въздействие върху осъществяването на към този момент подписана договорка. Отбелязваме, че тази корекция не е минала през надлежната процедура на вътрешни разисквания и към момента няма насоки за използването и от страна на Комисията за енергийно и водно контролиране. Настоящият метод на държавните институции и политизирането на цялата договорка може да доведат до сериозна опасност за осъществяване на договорката от страна на българската страна. В момента проучваме дали тези дейности на българската страна в отговор на желанието ни да продадем българските си активи не нарушават правилата за отбрана на вложенията, обект на арбитражно дело.

Въз основа на всичко това, смятате ли, че към момента може сполучливо да бъде финализирана договорката с Инерком?

Алице Хоракова: Бихме желали да подчертаем, че към момента имаме годно съглашение за покупка, което е подписано с Инерком и почтено обсъждаме с нашите сътрудници законовите условия и финасирането. Инерком интензивно преговоря с банки и подхваща стъпки, с цел да извърши в точния момент изискванията в контракта. Също по този начин неведнъж получихме уверения, че Инерком желае да резервира сегашния мениджърски състав на фирмите, с цел да подсигурява последователност в даването на услуги. Както ние в CEZ, по този начин и Инерком, сме решени да завършваме договорката, както е контрактувано и работим дружно за осъществяване на съответните отговорности по Договора за продажба на акциите.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР