Още по темата Какво трябва да знае Тръмп преди да

...
Още по темата Какво трябва да знае Тръмп преди да
Коментари Харесай

Тръмп поиска предоговаряне и на ядрената сделка с Техеран

Още по тематиката
Какво би трябвало да знае Тръмп преди да се захване с Иран
от Дневник,11 окт 2017
Иран предизвика Съединени американски щати с ново тестване на балистична ракета
от Дневник,23 сеп 2017 Президентът Доналд Тръмп разгласи късно в петък, че администрацията му няма да удостовери, че Иран съблюдава интернационалното съглашение от 2015 година за надзор над нуклеарната му стратегия и предизвести, че всеки миг може да приключи договорката, която е наричал " най-лошата в историята ".

Никоя от другите страни по съглашението - Германия, Англия, Франция, Китай, Русия и Европейският съюз - не го поддържаха. В същото време западните страни споделят загрижеността на Съединени американски щати от иранската ракетна стратегия и дейностите на страна в региона и са подготвени да работят с американците за уреждането на тези проблеми.

Конгресът дефинира Белият дом да се регистрира на всеки 90 дни, че Техеран не нарушава договорката и Тръмп към този момент го прави два пъти - през април и юли. Сега Конгресът има 60 дни да реши дали да излезе от съглашението и да възобнови глобите. Тръмп подреди на администрацията си да изследва могат ли да се трансформират някои условия на съглашението. Ако това се окаже невероятно и договорката не е подписана още веднъж при изменени параметри, Съединени американски щати ще я изоставен. Ако Конгресът върне глобите, това ще е в нарушаване на изискванията и евентуално договорката ще се разпадне. Ако конгресмените решат да не подхващат нищо, тя остава, изяснява.

Още наказания

Финансовото министерство във Вашингтон дефинира елитния боен Корпус на стражите на ислямската гражданска война за организация, подпомагаща тероризма, поради което се постановат още наказания. Наложени са наказания и на няколко ирански и китайски компании за разпространение на оръжие за всеобщо заличаване. Корпусът не е разгласен за терористична организация - това се прави от Държавния департамент.

В добавка Пентагонът разгласи, че стартира изцяло преразглеждане на съдействието в сигурността, разположението на силите и проектите си, с цел да помогне за осъществяване на новата тактика на Тръмп по отношение на Иран. Министерството на защитата уточни в петък съответни 8 сфери, в които счита Техеран за виновен за дестабилизиращи дейности. Сред тях са създаване и разпространение на ракетни технологии, закани за свободата на корабоплаването (особено в Персийския залив), кибер офанзиви против Съединени американски щати, Израел и американски съдружници и сътрудници в Залива, както и непрекъсната неприязън по отношение на Израел.

Каква е задачата

" Полагаме път, предоставящ ни най-хубавата платформа, от която да опитаме да изправим тази договорка ", сподели държавният секретар Рекс Тилърсън. " Може и да не успеем. И може да не сме в положение да я поправяме. А в случай че е по този начин, може в последна сметка да излезем от нея. "

Множество европейски компании завоюваха стопански от рухването на глобите, само че анализатори, представени от американски медии, посочваха още преди изказването на Тръмп, че става дума за опит за основаване на нова обстановка. В нея би трябвало да се договаря за цялостна стратегическа рамка в региона, обхващаща ролята на Иран под най-различни форми и в просторен периметър - от Северна Корея през Персийския залив и Близкия изток до Африка.

Експерти оспорват Тръмп

Специалисти не одобряват част от изказванията по адрес на иранската договорка, изказвани от президента и преди речта му:

" Предишната администрация анулира глобите малко преди тоталния колапс на иранския режим. "

" Ембаргото имаше мощен резултат върху иранската стопанска система и особено от петролните наказания последва стесняване, само че всичко оттатък тази констатация е спекулативно. Санкциите даже сплотиха фракции в Иран и укрепиха режима ", споделя Майкъл Сингх от Institute for Near East Policy във Вашингтон.

" Ядрената договорка е политическа и икономическа помощ за диктатурата в Иран. Техеран получи неотложно $100 милиарда, които може да употребява за финансиране на тероризъм. "

Сумата към този момент принадлежеше на Иран като блокирани задгранични активи и просто бе размразена. От тях най-малко $20 милиарда са отговорности към Китай за инфраструктурни планове. Реално налични са сред $35 и $60 милиарда Други $1.7 милиарда са върнати на Иран поради неосъществена оръжейна договорка още от времето на шаха, свален през 1979г.

" Иран доста пъти нарушени съглашението, в това число като два пъти надвиши лимита от 130 тона тежка вода и до неотдавна не отговори на очакванята ни за модерните центруфуги. "

Международната организация за нуклеарна сила, следяща за съглашението, заявява, че то се съблюдава напълно от Техеран, сподели генералният шеф Юкия Амано след речта на Тръмп. Имало е случайно надхвърляне на прагове, само че под напън, в това число от Съединени американски щати, Техеран доста бързо се е коригирал, добавя Робърт Ейнхорн, работил за Държавния департамент при Обама и сега експерт в Brookings Institution.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР