Още по темата Какво ще стане с петрола през 2018

...
Още по темата Какво ще стане с петрола през 2018
Коментари Харесай

Русия изненадващо отново е в рецесия

Още по тематиката
Какво ще стане с петрола през 2018 година и за какво Русия и ОПЕК зависят от Съединени американски щати
от Дневник,10 яну 2018
С " държавни криптовалути " Русия и Венецуела ще опитат да избегнат глобите на Съединени американски щати
от Дневник,4 яну 2018 На годишната си конференция президентът Владимир Путин твърдеше преди броени седмици, че стопанската система на Русия е във напредък, само че в този момент американската банка JPMorgan Chase & Co. заяви, че това просто не е правилно. През последните две тримесечия на 2017 година е последвало ненадейно закъснение и от юли насам стопанската система е в техническа криза. " Блумбърг " разяснява с думите " след най-продължителното икономическо стесняване през този век, Русия наподобява одеве завърши с най-краткото възобновяване. "

Агенцията прави оценка като изненадващи тези данни за най-големия експортьор на енергийни първични материали в света. Тази картина се вижда както в намалялото предпочитание на семействата на харчат, по този начин и в срутва на индустриалното произвеждане, добавя банката. Новината идва в основен миг за акцията за президентските избори на 18 март, в която никой не се съмнява, че успеха на Путин е обезпечена, само че той, наподобява, няма кой знае какво да покаже като стопански достижения, призовавайки руснаците да му дадат още един 6-годишен мандат.

Анализатор от Bloomberg Economics оспорва това умозаключение, JPMorgan счита, че изчисленията ѝ ясно демонстрират две поредни тримесечия на стесняване - с 0.2% през третото и с 1.5% през четвъртото по отношение на предходните три месеца. Русия не е влизала в техническа криза от 2015 година насам, считат в съветската " Внешэкономбанк ". Промишленото произвеждане се е свило през ноември за повторно през 2017г. след нулев растеж през октомври.

Централната банка на Русия показва, че чака растеж от 1.7% до 2.2% на стопанската система, както и че почти същото движение ще се запази през новата година. Но към момента няма публични данни на Москва за третото тримесечие и съгласно Лиза Ермоленко, икономист в Barclays Capital в Лондон, " растежът се е дължал на еднократни фактори, чието въздействие в този момент отшумява ", както и че " размерът на индустриално произвеждане, който подлежеше на запълване, към този момент е привършен и не остава доста място за продължаващо възобновяване ".

Това оставя съветската стопанска система в деликатна обстановка през 2018 година, защото в идващите месеци ще приключат някои от държавните капиталови старания. Според Raiffeisenbank единствено 4 държавни плана са заели над 50% от всичи финансови разноски през предходната година.

Министерството на стопанската система упреква за свиването на производството договорката ОПЕК+ за цената на петрола, както и извънредно топлото време в края на годината. Но JPMorgan показва други два фактора - ограничението на програмата за превъоръжаване и наранени от хипотетичен случай с рутений произвеждане на нуклеарно гориво, и ценнни метали.

Всичко това се случва в подтекста на обсъждано за втората половина на 2018 година внезапно увеличение на разноските - най-голямото, съгласно Bloomberg, от преизбирането на Путин през 2012 година насам. Това включва растеж с до 30% в идващите 3 години на вложенията в превоз и пътища и с към 20% на разноските за опазване на здравето и обучение. Обсъждането по какъв начин да се финансира това не изключва повишение на налози, увеличение на недостига и стесняване на парите за сигурност. Основните разноски може да се паднат на интервала 2021-2022 година и увеличението на разноските за опазване на здравето, обучение и инфраструктура може да се увеличи с 2.3 процентни пункта по отношение на сегашните 9% от Брутният вътрешен продукт.

Владимир Тихомиров, старши икономист в московската BCS Financial Group, актуалната икономическа политика е път без излаз, не води до напредък, не усъвършенства виталния стандарт на руснаците и има риск всички диалози за поддръжка за промените да си останат единствено празни думи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР