Още по темата Какви са промените в новия Закон за

...
Още по темата Какви са промените в новия Закон за
Коментари Харесай

Нови изисквания към управителните органи на финасовите компании влизат в сила от лятото

Още по тематиката
Какви са измененията в новия Закон за концесиите

Би следвало той да основава предпоставки за повишаване на конкуренцията на вътрешния пазар и развиването на страната
8 фев 2018
Правни аспекти на влизането на България в еврозоната

Отвъд икономическите и финансови разбори за изгодите и негативите, евентуалното влизане на България във валутния съюз ще има голямо въздействие и върху локалното законодателство
4 фев 2018
Развихря ли се нова буря от условия за бизнеса

До 30 юни т.г. огромните предприятия би трябвало да показват и нефинансови доклади
1 фев 2018
Структурираните депозити: пестелив влог или търговия с финансови принадлежности

Клиентите би трябвало да бъдат задоволително добре осведомени за предлагания артикул от способени чиновници на понятен и явен език, преди да подпишат контракта си
23 яну 2018 Компаниите ще би трябвало да дефинират целево равнище на представителност на по-слабо показания пол в управителния и в контролния орган и да ползват такава политика, която да е ориентирана към увеличение броя на представителите на по-слабо показания пол На 16 февруари 2018 година с Държавен вестник, бр. 15, беше обнародван дълго чаканият нов Закон за пазарите на финансови принадлежности (ЗПФИ). В него са въведени условията на директивата MIFID (Markets in Financial Instruments Directive) II на Европейски Съюз, като плануваният период за привеждане в сходство с условията на закона е три месеца от влизането му в действие. С цел гарантиране на устойчиво и рационално ръководство, поощряване на целостта на пазара и отбрана на интереса на вложителите се плануват редица ограничения, които фирмите, попадащи в обсега на MIFID II, следва да подхващат във връзка с вътрешната организация и ръководство за отбягване на евентуални опасности.

Многообразие в управителните и контролните органи

Една от тези ограничения е основаване на цялостна вътрешна политика за многообразието в управителните и контролните органи. Концепцията, заложена в това условие, е да се сътвори механизъм за отбягване на явления от рода на " групово мислене " и " държание на стадото ", както и да се улесни независимостта на мненията и градивната рецензия в управителния и контролния орган. В редиците на висшето управление следва да има такова многообразие във връзка с възраст, пол, географски генезис, обучение и професионален опит, осигуряващо съразмерно многообразие на отзиви, опит, хрумвания и подходи за взимане на управнически решения.

Счита се, че разнообразието на половете може да е основен аспект на многообразието, защото могат да се следят разнообразни настройки и държания на лица в разнообразни обстановки от друг пол. Същото важи и за възрастта, като интервалът, в който човек е израснал, може да повлияе върху възгледите и ценностната му система, както и върху културата му във връзка с риска.

Изискването за разнообразие би трябвало да се преглежда и като част от цялостната тактика за тъждество на половете на европейско равнище за интервала 2016-2019, която включва съответни ограничения за равенството сред половете и поощряване на идентична икономическа самостоятелност на дамите и мъжете, унищожаване на разликата в заплащането при мъжете и дамите, поощряване на салдото сред половете при вземането на управнически решения.

Проучване на Европейския банков орган (ЕБО) от 2016 година измежду 873 кредитни институции и капиталови медиатори от всички страни в съюза демонстрира, че процентът на представителството на дамите в управителните и контролни органи е доста невисок. Още повече че две трети (около 69.42%) от институциите имат изпълнителни шефове от единствено един пол. В България пък единствено половината от включените в изследването институции ползват политики, свързани с половото разнообразие.

През септември 2017 година ЕБО и Европейският орган за скъпи бумаги и пазари (ЕОЦКП) разгласиха взаимни насоки по отношение на оценката и критериите, на които би трябвало да дават отговор членовете на управителните органи на фирмите, които попадат в обсега на MIFID II. В тях ясно се акцентира, че уравновесеният състав във връзка с половете на членовете на управителния и контролния орган е от значително значение. Това мнение беше застъпено и в MIFID, и редица други начинания на равнище Европейски Съюз, като MIFID II продължава и доразвива тази концепция като инструмент за обезпечаване на личностно разнообразие, надлежно дейно ръководство.

Не непременно

От друга страна обаче, фирмите не следва да избират и назначават членовете на управителните органи с единствената цел да усилят разнообразието му в ущърб на груповото действие на управителния орган. Което на процедура трансформира избора на претендентите в нелека задача за комитета по асортимент на тези претенденти (съответно различен орган, претрупан с тази функция).

Компаниите ще би трябвало да дефинират целево равнище на представителност на по-слабо показания пол в управителния, надлежно в контролния орган, и да създават и ползват такава политика, която да е ориентирана към увеличение броя на представителите на по-слабо показания пол. Наред с това комитетът за асортимент (друг подобен орган) ще има грижата да проучва минимум един път годишно структурата, размера, състава и резултатите от работата на управителния и контролния орган, в това число да проучва минимум един път годишно знанията, уменията и опита на членовете му в целокупност и поотделно и от време на време да прави обзор на прилаганата политика, като при нужда дава рекомендации за промени.

Съвместните насоки на ЕБО и ЕОЦКП ще се ползват от 30 юни 2018 година, като от тази дата съществуващите насоки на ЕБО, оповестени на 22 ноември 2012 година, се анулират. От друга страна, според член 61, алинея 1 от ЗПФИ се чака нова разпоредба, която би следвала да отразява положителните практики и взаимните насоки на ЕОЦКП и ЕБО. Посрещането на това предизвикателство и метода, по който ще бъде отговорено на тези условия, остава в ръцете на бизнеса и следва да бъде част от въвеждането на MIFID II, ориентирана към ръководството и вътрешната организация на фирмите, попадащи в обсега на директивата.

Статията не съставлява правно мнение или съвет, обвързван с съответна обстановка или индивид. Поради ограничавания й обсег същата не претендира за пълнота по тематиката. За повече информация по засегнатите нагоре въпроси можете да се обърнете към създателя Диана Караиванова на e-mail: [email protected].
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР