Още по темата: Иван Тотев: Няма да се кандидатирам за

...
Още по темата: Иван Тотев: Няма да се кандидатирам за
Коментари Харесай

Кметска оставка с въже на шията

Още по тематиката: Иван Тотев: Няма да се кандидатирам за трети мандат Иван Тотев остава водач на ГЕРБ в Пловдив Стаменов разгроми Тотев при номинациите за кмет на Пловдив Здравко Димитров - любимец в "Северен " за кмет на Пловдив Колодрума и зоопаркът висят като Дамоклев меч над Тотев

Всеки път когато политик непринудено се откаже от власт, го броим за малко знамение – все едно човекоядец за един ден да се трансформира във веган. Затова и обетът на Иван Тотев да освободи красивата постройка на Общината от наличието си е знаменателно събитие. Отиващият си кмет изясни решението си с „ прегряването “, настъпило за двата мандата. Намират се обаче и по-прозаични аргументи.

Най-значимата е, че менторът на Тотев – Цветан Цветанов, към този момент не свири първа цигулка в ГЕРБ, ​след като Борисов му взе инструмента. През годините Цветанов стоеше като стена зад своя питомец, макар безбройните му гафове, нелепи изявления и нескопосани каузи. Именно вторият човек в партията бе повода Тотев да надделее във вътрешноведомствения конфликт със Здравко Димитров през 2015 година и да обезпечи втория си мандат.

Втората причина е, че на поданството съществено взе да му писва от волните импровизации на градоначалника, съчетани със скокообразното замогване на роднинския му клан. През последните месеци „ Марица “ единствена от пловдивските медии разобличи и разгласява поредност от следствия за далаверите на кметския кръжок, които отвориха очите и най-заклетите му почитатели.

Опитът за инсталирането му на общинския трон за трети мандат можеше да отприщи протестна вълна на изборите и пловдивчани на инат да предпочетат всеки различен, само че не и Тотев. Съществуваше безпричинно висок риск ГЕРБ да загуби втория по величина и значение град в страната.

Ключово е и отношението на Бойко Борисов към кмета, което се отрази ненапълно и на взаимоотношението с централната власт – да вземем за пример забавянето на милионите за културната столица. Премиерът въобще не криеше раздразнението си в наличието на Тотев. И евентуално е наясно, че освобождението му ще освежи имиджа на партията под тепетата. Освен това ще лиши опозицията, която се готвеше да открие картечен огън по Тотев, от обичаната им и най-лесна цел.

Несъмнено някое ново, свежо и необременено с корупционни кавги лице ще повдигне имиджа на ГЕРБ задоволително, с цел да тръгнат от водеща позиция в предизборната битка. При слабата и разпиляна съпротива под тепетата, надали за ръководещата партия ще бъде мъчно да се поздрави с триумф.

Има нещо правилно в констатацията на Иван Тотев, че последните осем години са най-успешните в най-новата история на града. Работата е там, че в това изказване са преобърнати повода и следствието.

Просто икономическата обстановка е извънредно удобна – значителни приходи в общинската и държавна хазна, спечелването на ЕСК, за която администрацията има минимална заслуга, и ударното развиване на индустриалните зони и градската стопанска система с помощта на световните фактори.

За тези достижения Тотев има напълно дребен принос, и в случай че неговата администрация беше малко по-кадърна, то и триумфите щяха да бъдат надалеч по-мащабни. Вместо това редица планове се провалиха, други закъсняха съдбовно, а трети в никакъв случай няма да се осъществят. Наред с това се натрупаха тежки общински задължения, които ще висят на шията на идващия кмет.

Преждевременната оставка обаче демонстрира, че Иван Тотев не е изцяло лишен от предвидливост. След като един от районните кметове бе показно задържан, а водещ зам.-кмет бе освободен по разпореждане на премиера след сигнал за корупция, той схваща, че мечът на ориста виси застрашително и над неговата глава. И че в случай че още малко се самозабрави, освен може да се размине с третия мандат, само че и да се трансформира в клиент на прокуратурата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР