Още по темата Иван Иванов: КЕВР няма пряко отношение към

...
Още по темата Иван Иванов: КЕВР няма пряко отношение към
Коментари Харесай

Бизнесът гневен от необяснимото поскъпване на тока на свободния пазар, настоява за дългосрочна предвидимост за ценовите равнища

Още по тематиката Иван Иванов: КЕВР няма директно отношение към действието на БНЕБ БНЕБ отхвърля операции на търговията с електрическа сила АИКБ към Борисов: Абсурдни и очевидно непазарни отклонения в търговията на БНЕБ подвигат цените на тока БНЕБ: XBID - „ Втора вълна “ на присъединение и промени...

След като във вторник работодателите от Асоциацията на индустриалния капитал сигнализира за отрицателните резултати от ценовия скок на Българската самостоятелна енергийна борса върхху конкурентността на българската стопанска система и даже за прекъсването на някои предприятия, през днешния ден организациите, представляващи базовите промишлености в България (БАМИ, БФИЕК и БКХП) излязоха с сходна позиция.

Това излиза наяве от отворено писмо на БАМИ, БФИЕК и БКХП, адресирана до министъра на енергетиката Теменужка Петкова, ръководителя на КЕВР Иван Иванов, ръководителя на комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев и членовете на енергийната комисия.

От трите организации декларират, че наблюдават с паника протичащото се в границите на свободния пазар на електрическа енергия. Нашите производства генерират над 25 % от добавената стойност в стопанската система на страната, забележителна част от износа и са изложени на мощен конкурентен напън на европейските и интернационалните пазари. Случващото се с цените на тока в допълнение слага под риск производството, растежа, вложенията и конкурентоспособността на промишлеността.

Това, което през днешния ден следим на енергийната борса е резултат на доста нерешени въпроси и закъснели промени, липса на ясна визия за развиване и предвидимост в присъединяване на централите на свободен пазар. Не се оферират дълготрайни артикули, конкурентни и предвидими цени, считат представителите на бизнеса.

Тяхното мнение е, че липсват каквито и да било старания за понижаване на разноски и се ускорява популизма с обещания за опазване на работни места в Енергетиката и дълготрайно бъдеще на въглищните централи. Категорично заявяваме, че прекачване на тежестта от енергетиката към промишлеността със свиващо се бизнес ползване ще е пагубно за стопанската система, предизвестяват от организациите.

В позицията е посочено, че " цените се покачват, като огромните пикове на борсата наподобяват умишлени и съответстват с предлагането на дълготрайни артикули на това високо равнище, без явен ценови сигнал за 2019 година "

" Липсва стандартизация на артикули и еднакъв достъп до търгове. Няма информация какъв брой от електрическата енергия е договорирана, по кое време и дали ще се предложи на сегментите на проведен пазар. Сключват се покупко-продажби за артикул със 100% отклонения за цялата идната 2019г. на цени от 87-88лв./Мвтч., а дни по-късно се предлага базов товар (без отклонения) в диапазона 115-120лв./Мвтч при референтна планирана пазарна цена от Регулатора до края на юни 2019 година в диапазона 68-76лева/Мвтч ", сочат работодателите.

Износът на електрическа енергия е забележителен, само че неговия принос във финансовото стабилизиране на бранша е доста стеснен. Паралелно това води до риск за експорт на друга продукция с по-висока добавена стойност, респективно заплашва растежа, вложенията и работните места в промишлеността, е посочено в документа.

От трите бизнес организации упорстват за предприемане на ограничения за решение на поставените проблеми, повече информация и разбор на протичащото се от страна на виновните институции, включващи:

1. Доразвиване на пазарния модел посредством въвеждане на клирингова къща и включването на енергийната борса като страна по всички покупко-продажби за основаване на действителна конкурентна среда, сигурност за пазарните участници, и бистрота.

Очакван резултат : Премахване на подозренията за злоупотреби, еднакъв достъп до търгове, уединяване на сключването на спомагателни съглашения отвън борсата и понижаване на транзакционите разноски за подписване на покупко-продажби.

2. Доразвиване на пазарния модел посредством регламентиране на опция за дълготрайни директни контракти за доставка на електрическа енергия сред производители и консуматори при пазарно избрани цени.

Очакван резултат: Индустрията има потребност от дълготрайна предвидимост за ценовите равнища.

3. Засилване на експертизата и интензивността на КЕВР при наблюдаване и оценка на провокациите на пазара и своевременна намеса. Прилагане на REMIT, приемане на модел и ограничения за намеса в рискови ценови обстановки.

Очакван резултат: Регламентиране на опциите за намеса в спешни обстановки, повече данни и разбори за пазара.

4. Преструктуриране на НЕК ЕАД посредством делене на дейностите по социална доставка и по произвеждане и търговия с електрическа сила.

Очакван резултат: Намаляване на мощните флуктуации на цените, повече доходи и присъединяване на произвеждане от Водноелектрическа централа в месеците с огромно търсене, което ще стабилизира цените.

5. Създаване на условия за действителна конкуренция сред производителите на електрическа енергия, предприемане на ограничения за преструктуриране на държавния бранш в енергетиката, пазарна интеграция със прилежащи страни във всички пазарни сегменти.

6. Компенсиране на промишлеността за индиректните разноски за излъчвания, според Директива (ЕС) 2018/410 от 14 март 2018г. и смяната в член 10а параграф 6 на Директива 2003/87/ЕО

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР