Още по темата: Иван Гешев: Хакерът от Пловдив е просто

...
Още по темата: Иван Гешев: Хакерът от Пловдив е просто
Коментари Харесай

Ето ги тайните файлове в компютъра на хакера Кристиян

Още по тематиката: Иван Гешев: Хакерът от Пловдив е просто маша

Държавното обвиняване разказва наличието на служебния компютър на хакера, което потвърждава, че е разполагал с базата данни на Национална агенция за приходите преди изпращането й до медиите

Кристиян Бойков е направил компютърното закононарушение, в което е упрекнат, оповестиха от пресцентъра на прокуратурата. Събраните досега доказателства сочат точно това обосновано съмнение.

По мотив изказвания пред медии на обвинения Кристиян Бойков и на негови работодатели, пресцентърът на прокуратурата оповестява следното:

В хода на осъщественото на 16.07.2019 година претършуване и изземване в офиса на сдружението „ TAD GROUP “ в гр. София, проверяващите органи иззеха материални доказателства, в това число и служебния компютър на Кристиян Бойков. От оценените данни все още може да се направи умозаключение, че той е разполагал с базата данни на Национална агенция за приходите преди разпространяването й в интернет пространството. Към сегашния миг продължава работата по декриптиране на информацията, съдържаща се в конфискуваните материални доказателства, както и по разбор на към този момент декриптираната такава информация от компютъра на Бойков.

Кристиян Бойков е правил разнообразни търсения по единни цивилен номера в базата данни на Национална агенция за приходите, както и е променял истинската дата на файловете с датата 10.11.1989 година, която съответствува с датата на файловете, публикувани в интернет пространството. Установено е, че сред 10.07.2019 година и 12.07.2019 година – три дни преди публикуването въз основата данни на Национална агенция за приходите в интернет, на служебния компютър на Кристиян Бойков са правени търсения в тази база данни с единни цивилен номера на няколко лица: министър – ръководителя Бойко Борисов, основния прокурор Сотир Цацаров и народния представител Делян Пеевски. Непосредствено преди този момент търсене е осъществено търсене с единните цивилен номера на други две лица, както и за адвокатска адвокатска фирма „ Авиора консулт “. Резултатът от тези търсения Бойков е съхранил във файл, наричан „ Търсене за бивол “. След тези дейности от него е осъществено търсене в базата данни на Национална агенция за приходите с единния цивилен номер на Емил Радев – евродепутат. Резултатите от тези търсения са обменяни от Бойков с друго лице.

В цифрова директория на служебния компютър на Бойков е разполагаем файл с име „ математика за домашно “, с дата на основаване 11.07.2019 година, който съдържа характерните наименования на 106 бази данни и голям брой техни таблици, които са идентични с отчасти публикуваните 57 бази данни на Национална агенция за приходите в интернет пространството. Това е знак, че Бойков разполага с цялостната база данни, изтекла от Национална агенция за приходите, а освен с тази, към този момент оповестена в интернет пространството. В първия имейл от 15.07.2019 година до няколко медии лицето, представящо се за „ съветски хакер “, твърди, че е разгласил единствено една част от базата данни на Национална агенция за приходите, както и че разполага с спомагателна база данни, която ще популяризира на по-късен стадий. В друга цифрова директория на служебния компютър на Бойков е разполагаем файл с име „ преброяване за домашно “ с дата на основаване 11.07.2019 година, който съдържа характерно именувани бази данни, идентични с тези от базата данни на Национална агенция за приходите, голям брой други характерни наименования на таблиците от тези бази данни, както и броя на записите във всяка от таблиците. Установено е, че на служебния компютър на Бойков са били въвеждани команди за смяна на датата на истинските файлове от базата данни на Национална агенция за приходите с датата 10.11.1989 година от манипулираните файлове, изтекли в интернет пространството. При декриптирането е открито и съществуване на файлове с бази данни на клиенти на частни търговски сдружения.

На 16.07.2019г., в 11:50 ч на електронните пощи на БТВ ([email protected]), Народоосвободителна въстаническа армия ([email protected] и в. „ Капитал “ ([email protected]) e получено известие от “анонимния съветски хакер ” посредством e-mail “[email protected] ”. За следствието на този стадий няма подозрение, че Кристиян Бойков е създател и пропагандатор на писмото до медиите, чийто създател се показва за “анонимен съветски хакер ”.

Продължава работата по декриптиране на конфискуваните материални доказателства. Предстоят дейности по следствието, свързани и с вероятното ангажиране на наказателната отговорност и на други лица.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР