Още по темата И Холандия ще оспори в Съда на

...
Още по темата И Холандия ще оспори в Съда на
Коментари Харесай

Германия временно ще национализира тол системата си

Още по тематиката
И Холандия ще оспори в Съда на Европейски Съюз новата немска система за пътни такси
от Дневник,13 дек 2017
Австрия ще оспори в съда новата немска тол-система
от Дневник,31 мар 2017 200 милиона евро възнаграждения е платило държавното управление на юристи по безкрайните разногласия с акционерите.
Германското държавно управление възнамерява краткотрайно да национализира оператора на тол системата за товарни транспорти, заяви представител на транспортното министерство, представен от Reuters. Това е и удостоверение на обява от понеделник на деловия ежедневник Handelsblatt, съгласно която повода са неуредени правни разногласия сред федералното държавно управление, компанията Toll Collect и нейните акционери.

Toll Collect е първата в света система за събиране на пътни такси от камиони, основана на сателитно следене. В нея 45% се управляват от автопроизводителя Daimler, още 45% - от Deutsche Telekom, и 10% от Cofiroute (поделение на Vinci).

Национализацията би трябвало да стане до септември, когато би трябвало да завърши процедурата за възобновяване на контракта за употреба на системата, изтичащ тази година. " Няма желание държавното управление за непрекъснато да задържи дяловете в опериращата компания ", изяснява представителят.

Насрещни искове за милиарди евро

В момента са в ход две арбитражни процедури, свързани с Toll Collect. В първия случай държавното управление претендира за вреди от Toll Collect и консорциума, изравен зад компанията, поради късното въвеждане на системата и санкции, свързани с построяването ѝ.

Вторият проблем е в противоположна посока - Toll Collect желае обезщетения от държавното управление за употребата на тол системата.

Според Handelsblatt федералните управляващи още договарят с акционерите в опит да уредят разногласията и да попречат на това възможни вреди, зародили около двата случая, да попречат на приватизирането на Toll Collect.

От Daimler и Deutsche Telekom отхвърлиха да разясняват публикацията на всекидневника.

В нея се твърди, че разногласията сред Берлин и консорциума не престават над 10 години, като държавното управление желае 5.6 милиарда евро за пропуснати изгоди от забавеното с 2 години въвеждане на системата плюс 2 милиарда евро лихви. Toll Collect от своя страна желае 2 милиарда евро, за които твърди, че му дължи държавното управление поради решение да понижи таксите.

Вестникът счита, че не е изключено Toll Collect да бъде разграничен на сдружение за ръководство и нещо като " неприятна банка ", която да поеме възможните вреди от безкрайните арбитражни разногласия.

За да станат нещата още по-сложни, Берлин упрекна Toll Collect във фалшификации при обработката на заплащанията. Миналата година следователи обискираха централата на компанията, а на одиторска адвокатска фирма бе предоставена инспекцията на хиляди сметки.

Кой ще желае да е нов концесионер

Всичко това прави съмнителна появяването на сериозен претендент за нов контракт за концесия, защото надали някой ще желае да се замеси в арбитражните разногласия. Така държавното управление, което другояче твърди, че желае да освободи оператора от всевъзможни възможни вреди, може да се окаже притежател на Toll Collect за незнайно какъв брой дълъг интервал. Офертите за нов концесионен контракт се подават до края на февруари и в случай че някой от претендентите оспорва в съда процедурата на избор, това ще отнеме още 6 месеца и ще докара нещата оттатък края на август, когато изтича сегашната концесия.

Deutsche Telekom и Daimler към този момент споделиха, че не желаят да имат нищо общо с компанията след края на концесионния контракт. Сред евентуалните претенденти за оператор са най-различни имена - от обичайните инфраструктурни компании Abertis и Autostrade до софтуерни като IBM, австрийската Kapsch и даже продавачът на билети Eventim.

Засега единствените, които печелят от цялата обстановка, са юристите с възнаграждения по 300 евро на час, разяснява Handelsblatt. Засега няма признаци те да са се разбързали да приключат арбитражните каузи. Правителството споделя, че е платило дотук 200 милиона евро на юристи, и евентуално другата страна е дала същите възнаграждения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР