Още по темата Гърция мести хиляди имигранти от островите към

...
Още по темата Гърция мести хиляди имигранти от островите към
Коментари Харесай

ЕС ще преговаря с Египет за ограничаване на миграцията през Средиземно море

Още по тематиката
Гърция мести хиляди имигранти от островите към вътрешността на страната

Причината са сигнали от неправителствени организации за пренаселени бежански центрове
19 сеп 2018
Испания е новата гореща точка в европейската имигрантска рецесия

Броят на новодошлите се повишава, а министър председателят е упрекван, че е прекомерно слаб по отношение на миграцията от десницата и че е прекомерно корав – от левицата
22 авг 2018 Европейски Съюз ще стартира договаряния с Египет за понижаване на противозаконната миграция през Средиземно море в подмяна на икономическа поддръжка. Европейските водачи се надяват, че съглашението ще бъде едно от поредност сходни сделки с африканските страни. Броят на новопристигащите в Европейски Съюз спадна спрямо пика през 2015 – 2016 година, само че Брюксел е решен да понижи още имигрантите през Средиземно море, което обаче задълбочава терзанията на правозащитни групи, че съюзът трансферира миграционните ограничения към властнически страни, написа Financial Times.

Австрийският канцлер Себастиан Курц съобщи, че " мощни и ефикасни сътрудници " като Египет могат да оказват помощ за преодоляването на миграционния поток и да спасят живота на тези, които подхващат рисковото средиземноморско пътешестване. " Тези хрумвания преди три години бяха определяни като радикални, а през днешния ден от ден на ден хора ги поддържат ", показва той. Пожелал анонимност посланик от Европейски Съюз добавя: " Това е първата страна в Северна Африка, която желае да приказва с нас по отношение на битката с противозаконната имиграция. Това е нещо ново и евентуално носещо компенсация ".

Неясни параметри

Подробностите за договарянията към момента не са ясни. Опциите варират от поддържането на актуалните ограничения, които подхваща Кайро, за ограничение на миграционните потоци от неговата територия до убеждаването му да приема малцина имигранти, избавени в Средиземно море. В подмяна могат да се дават финансова помощ, икономическо партньорство и вложения от европейски компании. Лидерите в Европейски Съюз възнамеряват да приказват с други африкански страни по същия въпрос в идващите седмици.

Европейските дипломати прецизират, че не целят да повторят огромната договорка " пари за имигранти ", която подписаха с Турция през 2016 година Съгласно нея страните от Европейски Съюз се съгласяват да платят 6 милиарда евро в подмяна на това Анкара приема назад имигрантите, преминаващи от нейната територия към гръцките острови.

Критика на правозащитниците

Правозащитни групи към този момент се изрекоха срещу опитите на Европейски Съюз да ограничи миграцията от автократични или разкъсвани от спорове страни като Либия, където случаите на принуждение в бежанските центрове са всекидневие. Според тях европейските водачи желаят да спрат имигрантите за сметка на европейските полезности и на отбраната на човешките права.

" Невинни хора не престават да страдат поради тези политики. Правителствата би трябвало да бъдат доста деликатни, когато обмислят дали да работят със страна, която не съблюдава бежанските закони и гражданските права ", показват от Oxfam.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР