Още по темата Европа се подготвя с тревога за срещите

...
Още по темата Европа се подготвя с тревога за срещите
Коментари Харесай

От какво се притесняват европейците за срещата Тръмп-Путин

Още по тематиката
Европа се приготвя с паника за срещите с Тръмп

Най-голямото безпокойство на европейските водачи е, че Тръмп ще редуцира средствата и силите за защита на Стария контитент и това ще го приближи до съветския президент Владимир Путин
5 юли 2018
Тръмп и Путин ще се срещнат на 16 юли в Хелзинки
28 юни 2018 Непредсказуемостта на Доналд Тръмп - от това най-вече се тормозят европейските водачи в навечерието на срещата сред американския президент и съветския му сътрудник Владимир Путин. Брюксел ще реагира остро на всяко изявление на президента на Съединени американски щати, което би подкопало трансатлантическото единение по отношение на Украйна или общата европейска сигурност.

Очакванията са за чисто алегорично събитие, когато Тръмп и Путин се срещнат в Хелзинки на 16 юли. Но това ще се случи единствено дни след срещата на НАТО в Брюксел, което основава в допълнение напрежение дали американският президент ще направи някакви отстъпки пред Москва.

Обтегнати връзки

Срещите в миролюбив дух сред международни водачи би трябвало да се възприемат като нещо позитивно, само че когато става въпрос за Тръмп и Путин, европейските водачи се усещат обезпокоени, написа CNBC. Откритата рецензия на президента на Съединени американски щати към НАТО може да обтегне даже още повече връзките с по-малките източноевропейски страни, разчитащи значително на алианса за отбрана от това, което назовават експанзия от страна на Русия.

Връзките на Тръмп с Европейски Съюз към този момент са изострени след американското евакуиране от иранската нуклеарна договорка, оповестеното овакантяване на парижкото климатично съглашение и налагането на мита върху европейските стомана и алуминий. В този случай всяко следващо недоразумение би вбило още по-голям чеп в съюза сред Съединени американски щати и Европейски Съюз.

Срещата Тръмп-Путин ще се състои и малко след визитата на американския президент във Англия, където се чака да получи студен публичен банкет. Като се прибавят и прогнозите за сложна среща на НАТО, Тръмп може да е изкушен от това да занесе у дома малко позитиви след неловкото странствуване в Европа. Старшият пълководец по разрастващи се пазари в BlueBay Asset Management Тимъти Аш даже твърди, че американският президент съставлява опцията да бъде " троянският кон на Путин в НАТО ": " Удивително, само че Тръмп наподобява удовлетворен да работи по въпрос, за който Путин можеше единствено да фантазира, а точно краят на НАТО. Това е необикновено за всеки геополитически наблюдаващ и специалист по съвременна европейска история ".

Замразени военни учения?

НАТО е фундаментът на американско-европейското съдействие, само че президентът на Съединени американски щати намерено го подлага на критика. Миналата година той отхвърли категорично да поддържа член 5, който подсигурява уговорката за групова защита, като по този начин сътвори напрежение измежду европейските водачи. По-късно се поправи, само че вредата към този момент беше нанесена.

Отношенията така и така са обтегнати и визитата на Тръмп в Европа може да вдигне равнищата на безпокойствие до нови висоти. Анализ на The Atlantic твърди, че Тръмп може да обещае да замрази военните учения на НАТО в Полша и Балтийските страни, против които се афишира Москва. А това сигурно ще остави европейските водачи смаяни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР