Още по темата Европа продължава да търси решение на проблема

...
Още по темата Европа продължава да търси решение на проблема
Коментари Харесай

ООН: 50 страни ограничават замърсяването с пластмаса

Още по тематиката
Европа продължава да търси решение на казуса с пластмасовите боклуци

Старият континент стартира да обмисля други възможности след китайската възбрана за импорт на боклуци
14 май 2018
Пластмасата в океаните може да се утрои за десетилетие

" Океанската стопанска система " ще се удвои до 3 трлн. $ до 2030 година
4 апр 2018 Петдесет страни вземат ограничения за ограничение на замърсяването с пластмаса. Сред тях е Китай, който предизвиква използването на биоразградими торбички, както и Шри Ланка, която ще забрани стиропяната. Това демонстрира огромен отчет на Организация на обединените нации, представен от Военновъздушни сили.

Заключението обаче е, че би трябвало да се направи доста повече, с цел да се спре попадането на пластмасата в реките и океаните. Освен това всъщност положителни политики за ограничение на пластмасовите боклуци не дават резултат поради неприятното използване на процедура.

Проблемът има разнообразни измерения в световен мащаб. В разрастващите се страни да вземем за пример найлоновите пликчета предизвикват наводнения, защото запушват канализацията или добитъкът ги яде.

Смесени резултати

Според отчета ограниченията против пластмасовите боклуци дават смесени резултати. В Камерун да вземем за пример найлоновите пликчета са неразрешени, а на семействата се заплаща за всеки кг събрана пластмаса, само че пликчетата не престават да се вкарват в страната нелегално.

Редица страни към този момент са подхванали дейности. В Китай, където има възбрана за тънките найлонови пликчета, потреблението им е намаляло с 60-80% в супермаркетите. В Ирландия специфичен налог е довел до спад от 90% в използването. Във Виетнам пликчетата също са облагани, само че към момента постоянно се употребяват и държавното управление обмисля петкратно увеличение на налога. В Мароко има възбрана, като 421 тона пликчета са конфискувани за една година. Еритрея също е въвела възбрана, което е довело до внезапен спад в запушването на канализацията.

Организация на обединените нации приказва за 35 вероятни биозаместителя на пластмасата. Списъкът включва заешка четина, морска трева и пяна от гъбички. Докладът загатва Piñatex – опция на пластмасата, направена от листа на ананас. Настроенията по отношение на биоалтернативите обаче са смесени, защото първичният оптимизъм на природозащитниците във връзка с биогоривата беше посърнал, когато горите започнаха да бъдат изсичани, с цел да се отглежда палмово масло за колите.

Сътрудничество на бизнеса

Според отчета таксите и възбраните са измежду най-ефективните способи за ограничение на пластмасовите боклуци, когато са планувани и прилагани по верния метод. Но се показва и потребността от по-широко съдействие от страна на бизнеса, в това число поемането на отговорност от производителите на пластмаса и предлагането на тласъци за повече преработване.

" Заключенията демонстрират, че дейностите могат да бъдат безболезнени и преференциални, с огромни изгоди за хората и планетата. Пластмасата не е казусът, а какво вършим с нея ", споделя ръководителят на програмата на Организация на обединените нации по околната среда Ерик Солхейм.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР