Още по темата Ердоган се среща с Меркел в Берлин

...
Още по темата Ердоган се среща с Меркел в Берлин
Коментари Харесай

Срещата Меркел – Ердоган беше за помиряване, но очерта различия

Още по тематиката
Ердоган се среща с Меркел в Берлин след две години на обтегнати връзки
от Дневник,28 сеп 2018
Германия обмисля да предложи финансова помощ на Турция

Притесненията са за разгръщане на рецесията, която ще дестабилизира региона и ще докара до нова мигрантска вълна
29 авг 2018 Турският президент Реджеп Тайип Ердоган направи тридневна държавна аудиенция в Германия за да възвърне връзките сред Анкара и Берлин, потърпевши след серия от разногласия, в това число и рецесията след несполучливия опит за прелом в Турция от 2016 година Пред канцлера Ангела Меркел той изиска по-лесен достъп за съгражданите си до Европейски Съюз и даде обещание страната да предприеме дейности за покриването на критериите за визова либерализация, написа Reuters.

На фона на стопански усложнения, подсилени от американските наказания, Ердоган желае възобновяване на връзките с Европейски Съюз да донесат вложения. " Визовата либерализация и съживяването на договарянията за евроинтеграция ще бъдат от изгода както за Анкара, по този начин и за Брюксел ", разяснява турският президент.

Предпазливостта остава

Германия също желае да възвърне двустранните връзки поради огромната си турска диаспора и тъй като разчита на Турция да задържа миграционния поток отвън европейските граници, само че предпазливостта доминираше визитата на Ердоган. При откриването на огромна нова джамия в Кьолн от турския президент локалните управляващи отхвърлиха да разрешат събирането на 25 хиляди души във връзка събитието.

Посещението на Ердоган беше придружено от митинги, в това число участник на конференцията с Меркел се появи с тениска с надпис " Свобода за публицистите ". Част от Берлин беше затворена поради визитата, което отразява терзанията по отношение на поляризиращата персона на Ердоган, който по едно и също време е приветстван от доста немски турци и е считан за автократ от други.

Страните от Европейски Съюз не крият, че са разтревожени от всеобщите арести, които последваха опита за прелом в Турция, както и от проблематични тематики като свободата на словото и гражданските права в страната. Меркел уточни, че е настояла за освобождението на немски жители, които са измежду задържаните след преврата по обвинявания, че са поддръжници на мрежата на Гюлен. " Отнасяме се доста съществено към доказателствата, които Турция даде ", сподели немският канцлер, само че добави, че Берлин се нуждае от още доказателства, с цел да разгласи придвижването на Гюлен за нелегално, както желае Анкара. Ердоган от своя страна прикани Германия да екстрадира поддръжниците на Гюлен.

Успешна ли е визитата

На конференцията Меркел съобщи, че двете държавни управления имат разнообразни разбирания по какъв начин наподобява едно свободно и демократично общество. И добави, че " дълбокото разделяне " остава. В Кьолн Ердоган употребява по-умерен звук. " В жизненоважен интервал направихме сполучлива аудиенция в Германия. Трябва да оставим настрани разликите и да се фокусираме върху общите си ползи ", разяснява той. Но също по този начин настоя Берлин да " разбие кюрдските сепаратисти ".

Източници на Reuters осведомят, че на прием, даден от немския президент, турският държавен глава си е разрешил да се отклони от авансово квалифицираната тирада и е обвинил Германия, че дава леговище на терористи. Реакцията на в. Bild е моментална със заглавието: " Реч на омразата против Германия ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР