Още по темата: Експерти: Без Бетонния мост - тотален хаос

...
Още по темата: Експерти: Без Бетонния мост - тотален хаос
Коментари Харесай

Околовръстното като магистрала с кръстовища на две нива

Още по тематиката: Експерти: Без Бетонния мост - цялостен безпорядък в трафика Инвестират 202 млн. лв. в жп възел Пловдив Арх. Тодор Абаджиев: Да извадят новия Общ устройствен план на ярко Шефът на НКЖИ: Защо Общината не приключва „ Модър - Царевец “

Кметовете на общините Пловдив, " Марица ", " Родопи " и Куклен би трябвало да уточнят до 5 юли условията за спомагателни пътни връзки, пресичания и местни платна на Околовръстното шосе. Данните ще послужат за правене на нов абстрактен план за уголемение на 19-километровото трасе от автомагистрала „ Тракия “ до кръстовището с Асеновградско шосе. Срокът беше даден на общините от регионалния шеф Здравко Димитров на срещата на съдружие „ Бизнесът за Пловдив “ с екипа от АПИ - инж. Иван Досев, член на Управителния съвет, инж. Ася Чипева, шеф на „ Инвестиционно планиране и отчуждители процедури “, специалисти и шефа на Областно пътно ръководство Пламен Райчев.

Предложения за Околовръстно шосе могат да внасят и всички заинтригувани компании, измежду които е и КЦМ. Срещата с представителите на АПИ беше проведена от губернатора поради недоволството на бизнеса, че разширението на шосето се бави, а също така има недомислици в плана.

Предприемачите упорстват на двете кръгови кръстовища - на Пазарджишко и Асеновградско шосе, да има надлези за по-бързо прекосяване, а за тяхното планиране, както и за моста над Марица да се афишират обособени процедури. Така ще се форсира строителството.

„ Искаме оптимално бързо да стане естакадата на кръстовището за Асеновград, тъй като там всяка заран има опашки по 10 километра. Така не се работи “, съобщи притежателят на ПИМК Илиян Филипов.

Близо три часа бизнесът разпъваше на кръст инж. Ася Чипева. Напрежението набъбна, откакто тя изясни, че още през 2012 година беше подписан контракт за правене на идейния план за разширението на Околовръстното шосе. Заданието се извърши, само че през 2015 година планът беше спрян, тъй като в него не бяха включени местни платна и притежателите на парцелите на процедура остават без достъп.

Същият пропуск преди няколко години беше позволен и за Асеновградско шосе. Наложи се министър председателят Бойко Борисов да разпореди неотложно да стартира планиране на локалните платна.

„ Какво сте правили до момента? Десет години не можете да се справите с един план. Ето по тази причина постоянно ви сменят управлението “, сопнато укориха екипа на АПИ от сдружението.

Оказа се, че за спрения план е направена Оценка за влияние върху околната среда и тя е утвърдена от Министерство на околната среда и водите. „ Препроектирането е допустимо единствено за локалните платна и пресичания “, отсече инж. Чипева. „ Не сме съгласни, би трябвало да преместите част от трасето “, възрази Здравко Димитров.

Той изиска трасето да се промени в региона на Коматево, където шосето се измества към Зеленчукова борса, прави огромен полукръг и се връща на остарелия път чак при кръстовището за Марково. „ Няма по какъв начин да стане, тъй като това решение е взето по рекомендация на Министерство на околната среда и водите, с цел да не се замърсява въздухът към жилищния квартал “, парира Ася Чипева. „ А в тапи не дишаме ли фини прахови частици?, “ репликираха от сдружението.

Имотът сред Коматево и Зеленчукова борса е с повърхност 42 дка. Земята е купена от немски вложител за индустриална база. „ Проектът е като фентъзи. Първо, при такова отчуждаване цената на Околовръстното се оскъпява, въпреки това, вложителят се закани да рапортува на Ангела Меркел за несигурността на бизнеса у нас “, не отстъпваше губернаторът.

Предложенията на общините и бизнеса ще бъдат разисквани след 10 дни при регионалния шеф, след което той ще ги внесе в АПИ, Министерство на околната среда и водите и Министерство на регионалното развитие. „ Целта е да имаме план, който да реши казуса с трафика за години напред, а не да го преработваме в придвижване “, разяснява Здравко Димитров.

1 км естакада до караулката

Почти един километър е дължината на естакадата до караулката дружно с методите от двете страни на Асеновградско шосе. Идейният план е финансиран от съдружие " Бизнесът за Пловдив " и се дава като подаяние на АПИ. Визуализацията беше връчена в петък на началник ката на капиталовото планиране инж. Ася Чипева.

Прогнозната количествено-стойностна сметка на надлеза е към 11 млн. лв.. Конструкцията е от стомана и цената <210> е двойно по-ниска от бетонна, разяснява регионалният шеф Здравко Димитров. Според специалисти строително-монтажните работи също са два пъти по-лесни за осъществяване. За надлез занапред следва да бъде изработен механически план. Предприемачите бяха алармирали преди няколко месеца губернатора за нуждата от второ равнище на кръстовището и поеха ангажимент за идейна разработка.

Кръстовището до караулката, през което колите минават като през фуния, ще стане кръгово. За реализатор в АПИ е определена компания " ИСА 2000 ", на която беше предоставена държавната поръчка за удвояване на Асеновградско шосе. Средствата за кръговото кръстовище също са обезпечени от републиканския бюджет и са в размер на 2 млн. лв.. Строителството трябваше да стартира през март, само че се забави поради правосъдните каузи за оценките на отчуждените парцели. В момента се чака магистратите да се произнесат по последното дело за размера на компенсацията.

Местят жп линията на КЦМ

Железният път, който обслужва КЦМ, би трябвало да бъде преместен, само че до този миг няма изрично решение от кое място ще минава фирменият трен. При разширението на Околовръстно шосе остарялото трасе не може да бъде непокътнато на същото място.

В идейния план се предлага жп линията да се повдигне. Локомотивът обаче няма да може да го изкачи, изключително през зимата. След консултациите с специалисти регионалният шеф предлага железницата да слезе подземен. Георги Налджиев от КЦМ обаче смята, че най-удачният вид при пресичането на жп линията с шосето да се построи надлез за коли.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР