Още по темата: Експерт за хакерската атака: Това е един

...
Още по темата: Експерт за хакерската атака: Това е един
Коментари Харесай

Младен Маринов призна, че е засегната националната сигурност

Още по тематиката: Експерт за хакерската офанзива: Това е един IT Чернобил

Засегната е националната сигурност. Това призна пред bTV министърът на вътрешните работи Младен Маринов във връзка вчерашния хакерски пробив на сървъри на Национална агенция за приходите, от който са пострадали над 5 млн. души.

Министърът изясни, че от през вчерашния ден са образувани екипи от чиновници на ДАНС, ГДБОП и Национална агенция за приходите, които работят по случая. До момента е открито, че фактически има сбъднат достъп до сървър на Национална агенция за приходите, от който е била изтеглена информация, като част от нея към този момент е сверена. Прави се разбор на логовете, с цел да се посочи интервала, в който е направено влизането в сървъра , изясни Маринов и увери, че все още се работи по разкриване на уязвимости, които биха довели до друга офанзива.

Според вътрешния министър най-вероятно става въпрос за офанзива извън, изключвайки опцията за пробив от вътрешната страна. Той акцентира, че всяка система, която е отворена за външен достъп, има своите уязвимости, и сходни офанзиви не се случват единствено у нас. В поддръжка на думите си той подсети хакерските офанзиви по отношение на Съединени американски щати. Може би това е първият случай в България, който има триумф и са откраднати доста персонални данни, съобщи Маринов.

Запитан дали съгласно него офанзивата е против страната и ръководството ни, министърът акцентира, че не е експерт по политически разбори и могат да се създадат разбори както по престъпна, по този начин и по политическа линия . Той изясни, че нормално проведените незаконни групи, които се занимават с хакерски офанзиви, търсят да осребрят дейностите си. Все отново Маринов призна, че може да се направи и политически разбор на случая и свърза офанзивата с вчерашното държавно решение по отношение на закупуването на изтребителите Ф-16.

Мейлът идва от съветски уебсайт - желае се оставката на финансовия министър от проруски партии, тъй че може да се направи политически разбор, съобщи Маринов, само че настоя първо да се откри по какъв начин тъкмо е било проникнато в системата, а по-късно да се вършат заключения.

Все отново вътрешният министър бе безапелационен, че офанзивата сигурно визира националната сигурност , защото са изтекли данните на доста хора, в това число на чиновници на Национална агенция за приходите, прокурори и така нататък, които могат да бъдат употребявани.

Неслучайно сътрудниците от ДАНС работят, защото достъпът до такава информация си е детайл от националната сигурност, разясни Маринов.

Припомняме, през вчерашния ден държавното управление актуализира бюджета поради договорката със Съединени американски щати за закупуване на изтребителите Ф-16.

Часове по-късно стана ясно, че е бил осъществен пробив в системата на Национална агенция за приходите, а до няколко медии е бил изпратен неизвестен мейл с текст: " Правителството ви е бавноразвиващо се. Състоянието на киберсигурността ви е пародийно ".

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР