Още по темата: Експерт: Гребната магнит за мълнии, зоопаркът -

...
Още по темата: Експерт: Гребната магнит за мълнии, зоопаркът -
Коментари Харесай

Гръмоотводите извън обсега на общината

Още по тематиката: Експерт: Гребната магнит за мълнии, зоопаркът - предпазен

Гръмоотводите са наложителни за всички публични здания с височина над 7,50 метра, което значи два етажа и половина. Това изясни през вчерашния ден за " Марица " зам.-кметът на регион " Централен " инж. Тошо Пашов. Той добави, че още при разглеждането на капиталовите планове експертните препоръки по регионите и на община Пловдив управляват дали е спазено условието за отбрана при мълнии. За по-ниските здания такова изискване няма съгласно настоящата нормативна база. Собствениците им сами вземат решение дали да инсталират гръмоотводи, сподели инж. Пашов.

Гръмоотводи не се изискват при монтаж на детски площадки, удостовери основният инженер на община Пловдив Йордан Калев. Предполага се, че самите уреди са заземени, а и в последните години металните катерушки и пързалки всеобщо се подменят с нови, създадени от специфична пластмаса. Това обаче никога не значи, че са безвредни при гръмотевица.

В Общината няма работа, която да се занимава с надзор на защитните уреди. " Според Закона за устройство на територията постройките се стопанисват от своите притежатели. За гръмоотводи в жилищните кооперации и блокове са задължени да наблюдават самите хора, които живеят в тях. Състоянието на постройките, в които се обитават учебни заведения и детски градини, се следи от техните шефове и периодичен се вършат инспекции. Общината стопанисва своя фонд и при нас на всички места има гръмоотводи ", разяснява инж. Йордан Калев.

В " Тракия " има близо 300 блока, строени най-вече през 80-те години на предишния век. " Не мога да кажа къде гръмоотводите са непокътнати и къде липсват, тъй като не ни влиза в работата. Но при санирането на жилищните здания в региона съм виждал, че на покривите инсталират нова отбрана ", сподели кметът на " Тракия " Костадин Димитров.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР