Още по темата Депутатите оставиха модерната медицина под мораториум за

...
Още по темата Депутатите оставиха модерната медицина под мораториум за
Коментари Харесай

Вечерни новини: Бюджетът напредва без изменения, а догодина няма да има финансиране за нови лекарства и болници

Още по тематиката
Депутатите оставиха модерната медицина под мораториум за една година

Здравната каса няма да заплаща за нови медикаменти и за съвременни клиники през 2018 година
23 ное 2017
Вечерни вести: Управляващите ще могат да употребяват ББР за всичко, а Брюксел отново видя проблеми във финансовия бранш

И още: Язовир " Бели Искър " е рисков, институциите се карат кой да го ремонтира; В Германия либералите подготвени на нови договаряния с Меркел, само че с условия; Ратко Младич с доживотна присъда
22 ное 2017
Вечерни вести: България гласоподава за лекарствената организация с мисъл за Шенген; а учениците не работят добре в екип

И още: Водещите партии в Германия желаят нови избори, президентът е против; Такса боклук в София няма да се подвига следващата година
21 ное 2017 Четвъртък мина под знака на бюджета за 2018 година Той излезе с минимални промени от бюджетната комисия и другата седмица би трябвало да бъде дефинитивно признат в зала. Най-едрата редакция беше 8 млн. лева повече за заплати в здравното министерство, а останалите повишени разноски бяха за Висш съдебен съвет, националната библиотека, Рилския манастир. Очаквано най-вече оферти за промени имаше от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, само че те не бяха признати. Соцпартията още веднъж изиска рухване на плоския налог. Затова пък беше признато желанието на двете опозиционни празненство за по-ниски осигуровки за земеделците.

А за интересуващите се от персоналните си бюджети - на следващия ден е Черният петък.

И още:

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Догодина касата няма да заплаща на нови лечебни заведения в огромните градове и за нови медикаменти

Мораториумът за финансиране на нови лечебни заведения и клиники и на нови медикаменти остава и през 2018 година, въпреки и в леко омекотен вид. При второто четене на бюджета на здравната каса за следващата година депутатите от бюджетната комисия взеха решение, че тя ще подписва контракти с нови лечебни заведения и отделения, единствено в случай че в обитаемото място въобще липсват такива по съответната компетентност. Това значи, че София и други огромни градове, където са съсредоточени повече лечебни заведения, ще бъдат лишени от съвременни вложения в идната година. Иновативни медикаменти за тежки болести като рак също няма да се плащат- единствено генериците, които са по-евтини.
Ако решението бъде утвърдено в пленарната зала, то ще лиши от новаторско лекуване хиляди тежко заболели пациенти. Ефектът от тази лекарствена политика ще бъде икономисване на едвам 25 млн.лв. на фона на бюджет за медикаменти от 1 милиарда лева Целият бюджет на касата за следващата година е рекордно висок - над 3.6 милиарда лева

Съдът на Европейски Съюз: България би трябвало да промени правилото юристите сами да дефинират минималните си цени

Редът, по който в България се дефинира цената за минималните адвокатски хонорари – от самата адвокатска колегия, без да има законово избрани критерии и без опция за ефикасен надзор от страна на страната в отбрана на публичния интерес, опонира на европейското право. Това разгласи Съдът на Европейски Съюз в Люксембург през днешния ден по питане от български арбитър. Това решение на процедура задава упования България да промени метода, по който се дефинират минималните заплащания към юристите, да вкара законови критерии, тъй че да се балансират ползите на цялото общество.

Прокуратурата упрекна концесионера на мина " Оброчище ", че не е изискал банкрута си

Районната прокуратура в Добрич повдигна обвиняване на шефа на мангановата мина " Оброчище " - " Евроманган " Дейвид Уелингс за това, че не е изискал от съда да открие произвеждане по неплатежоспособност в 30-дневен период от прекъсване на заплащанията. Концесионерът се оказа във в действителност банкрут от средата на предходната година. Компанията има отговорности към Национална агенция за приходите от 1.5 млн. лева и просрочени задължения към частни снабдители.
Собственик на сдружението е кипърска офшорка, която косвено има връзка със свързваната с Христо Ковачки " Мини Черно море ". Самият Ковачки отхвърля да има общо с " Евроманган ". В последна сметка, който и да е крайният притежател, той съумя да докара до неплатежоспособност най-голямото манганово находище в Европа и четвъртото по величина в света.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

" Facebook " разгласи, че ще сътвори страница, на която потребителите ще могат да проследят връзката си с профили, употребявани за " съветска агитация " в интервала от януари 2015 година до август 2017г. Страницата ще демонстрира лист с имена, а потребителите ще научават дали са ги харесали или последвали, само че няма да могат да видят връзката си, защото те към този момент са изтрити.
Според управляващите в Съединени американски щати това е позитивна стъпка. Тя обаче не дава информация за съответните изявления с съветска агитация, които са видели потребителите.

Noble Graphics беше определена за най-ефективната рекламна организация за 2017 година в десетото юбилейно издание на състезанието " Effie България ", който обичайно се провежда от Българската асоциация на информационните организации (БАКА). Агенцията завоюва общо четири награди, от които една златна и три сребърни. Наградите " Effie България " са едно от най-важните събития за пазара и целят да отличат рекламните акции и маркетингови практики, които са потвърдили оптималната успеваемост по измерими критерии. Макар подадените поръчки в състезанието тази година да бяха с 20% повече спрямо предходната, златните оценки бяха едвам две.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Министерство на вътрешните работи ще лишава краткотрайно регистрацията на колите, които не устоят годишния механически обзор , взеха решение дефинитивно депутатите. Става дума за случаи, в които е открита рискова техническа нередовност - до отстраняването й. България е страната в Европейски Съюз с най-вече произшествия и смъртни случаи на пътя на глава от популацията, като една от аргументите е слабият надзор и корупцията на проверяващите органи.

Емил Христов е новият зам.-председател на Народното събрание от ГЕРБ на мястото на Цвета Караянчева, която предходната седмица размени подалия оставка Димитър Главчев като ръководител. Христов е народен представител с първи мандат, като цялата му професионална кариера е обвързвана с армията, а до момента той бе ръководител на краткотрайната комисия за инспекция на процедурата по желание на нов военен аероплан.

Рекордно обезщетение от 462 000 евро за материални вреди ще заплати страната на седмината наследници на прословутата Синя къща в Пловдив, реши Съдът в Страсбург. Причината - отказана реставрация. За следващ път страната, т.е. данъкоплатецът, заплаща за противоречиво правосъдно решение.

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Главчев ще влезе във висшето управление на ГЕРБ

Оттеглилият се от председателския пост в 44-ия парламент Димитър Главчев най-вероятно ще влезе в най-тясното управление на ГЕРБ - Изпълнителната комисия на партията. Това се чака да стане на Националното заседание на ГЕРБ в неделя, съгласно източници на " Дневник " от партията. Така Главчев един тип ще бъде обезщетен за оставката, считат депутати. Заради това обаче един от единадесетте члена на комисията би трябвало да бъде изваден - това може да е или шефа на кабинета на Борисов Румяна Бъчварова, или правосъдният министър Цецка Цачева, считат източниците. Решението било на премиера и ще се разбере в неделя.

Румънското държавно управление оцеля след избор на съмнение

Воденото от социалдемократите държавно управление на Румъния оцеля след избор на съмнение, до момента в който пред Народното събрание се събраха хиляди протестиращи против ръководещите. Центристката съпротива, която инициира вота, упрекна властта, че е излъгала в предизборната си стратегия предходната година с обещания за повдигане на заплатите и понижаване на налозите и е провокирала безпорядък в страната. Гласовете на опозицията обаче се оказаха надалеч под нужните.
Правителството към този момент усили заплатите и пенсиите и понижи някои налози, което докара до воден от потреблението стопански взрив, само че за сметка на вложенията. Икономиката означи растеж от 8.6% през третото тримесечие, най-бързият в Европейски Съюз, само че комерсиалният и бюджетният недостиг се усилват, както и лихвените проценти.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР