Още по темата БСК с предложения за стабилизиране на пазара

...
Още по темата БСК с предложения за стабилизиране на пазара
Коментари Харесай

КНСБ: Задава се шоково поскъпване, необходими са мерки за недопускане на напрежение в енергетиката и индустрията

Още по тематиката БСК с оферти за стабилизиране на пазара на електрическа сила

Необходими са незабавни и съответни ограничения за недопускане на напрежение в системата на българската енергетика и промишленост в разгара на зимния интервал. Това декларират от КНСБ в декларация за обстановката на пазара на електрическа енергия в България от 11 декември предходната година, с която от синдиката настояха за привикване на изключително съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие.

Синдикати, работодатели, представители на държавното управление и на КЕВР се събират в ранния следобед през днешния ден в Министерския съвет в отговор на настояването на синдиката да се търсят решения за стабилизиране на енергийната система.

В декларацията си, която е мотив за изключителното съвещание на тристранния съвет, КНСБ упорства за приемане на незабавен комплекс от ограничения, които да защитят популацията от спекулативно повишаване на съществени артикули в разгара на зимния сезон. Синдиката споделя терзанията на българския бизнес, че явно има проблем, който основава напрежение на енергийния пазар. Публикуваме цялата декларация на КНСБ, която ще бъде разисквана в НСТС:

КНСБ следи с паника обстановката на пазара на електрическа енергия в България през последния месец. Предприятия стопират работа поради високите цени. Производители вещаят шоково повишаване на съществени хранителни артикули. Като национално виновна организация, призвана да пази правата и работните места на хиляди българи, КНСБ споделя терзанията на българския бизнес, че явно има проблем, който основава напрежение на енергийния пазар.

Отчитаме, че резултатът от това повишение на цената на ел. силата ще засегне освен бизнеса. То може да докара и до растеж на цените на хранителни и нехранителни артикули, което ще отрази директно върху приходите на българските жители. Увеличението би засегнало държавни и общински администрации, лечебни заведения, учебни заведения, членовете на синдикатите и всички работещи български жители.Прозрачност, надеждност и предсказуемост – това са основни категории за сполучливо и пълноценно действие на енергийния пазар.

Затова молим за незабавни и съответни стъпки за недопускане на напрежение в системата на българската енергетика и промишленост в разгара на зимния интервал:

1. В тази обстановка е извънредно значима ролята на публичния регулатор. КНСБ упорства за усилване на експертизата и интензивността на КЕВР при наблюдаване и оценка на провокациите на пазара и своевременна намеса. Настояваме за регламентиране на опциите за регулатора за намеса в спешни обстановки.

2. Един от значимите детайли за образуване на цената на електрическата енергия е добавката „ Задължение към обществото “. Настояваме регулаторният обзор от страна на КЕВР на цените в бранш „ Енергетика “, осъществяван на тримесечна база, да обхване и тази добавка, посредством което може да обезпечи регулация на крайните ценови нива.

3. Искаме включването на всички покупко-продажби на енергийната борса, в това число и дълготрайните контракти за индустриалните консуматори. Създаване на предвидим, дълготраен механизъм, който да обгръща контракти с индустриални консуматори, надвишаващи една година.

4. Въвеждане на механизми за компенсиране на промишлеността и енергийните производители за стремглаво увеличаващите се разноски за въглеродни излъчвания, както и унищожаване на непазарни тежести за енергийните сдружения.

5. Приемане на незабавен комплекс от ограничения, които да защитят популацията от спекулативно повишаване на съществени артикули в разгара на зимния сезон.

КНСБ отбелязва с паника засилващото се напрежение в обществото и структуроопределящи компании в страната и предизвестява, че неналичието на незабавни и съответни ограничения от всички ангажирани институции може да докара до непредвидими последици за цялата енергийна система и българската стопанска система като цяло.

Поскъпването на електрическата енергия ще има отрицателен резултат и върху заплатите на всички български жители. Затрудненията на бизнеса имат директно отражение върху покачването на възнагражденията, което се договаря сега. Това би породило и ненужно напрежение у хората, които разумно желаят по-високо нарастване на заплатите, компенсиращо повишаването на съществени артикули.

Считаме, че най-хубавият метод за намиране на решение в тази спешна обстановка е посредством необятен разговор сред всички обществен сътрудници.

Затова предлагаме незабавно привикване на Националния съвет за тристранно съдействие, в което в наличието на регулатора КЕВР, работодателите и държавното управление да бъде разисквано напрежението и да бъдат открити правилните решения за бъдещето на енергийната система на страната.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР