Още по темата Близо 1/5 от 110-те хектара площ е

...
Още по темата Близо 1/5 от 110-те хектара площ е
Коментари Харесай

Новият план за Борисовата градина: завръщане към миналото

Още по тематиката
Близо 1/5 от 110-те хектара повърхност е реституирана сред 1994 година и 1997 година, общината занапред ще търси пари да изкупи земите

Бъдещето на парка ще стане ясно след края на проучване за положението му и приемането на обстоен организационен проект

Въпроси и отговори за идните промени в централния софийски парк

В момента общината избира сред седем плана за предстоящ организационен проект на парка

Всички павилиони към езерото Ариана и в така наречен " историческа част " на Борисовата градина (между стадионите " Васил Левски " и Българска войска и бул. " Цариградско шосе " ) може да бъдат отстранени, а на тяхно място да остане единствено възстановеата в едновремешния й тип бирария " Ариана ".

Това планува първичният вид за обстоен организационен проект (ПУП) на парка, който беше показан от компанията " Ковачев архитекти " през миналата седмица. Работата по документа стартира още в първата половина на 2015г., само че към момента не е приключила. Причината е, че Столичната община и районните администрации са предавали изходните данни за новия проект на проектантите със забавяне. Така заложеният по контракт 175-дневен период за основаване на подробния организационен проект е почнал да тече едвам преди 20-тина дни.

Това е първият опит на Столичната община да възнамерява и контролира развиването на Борисовата градина и да се оправи с проблематичните зони като автокъщата " Капитолия " и неработещата къпалня " Мария Луиза ". " Ковачев архитекти " показаха единствено прелиминарен вид на ПУП-а. Окончателната версия би трябвало да е подготвена в средата на август и ще бъде подложена на ново публично разискване. Съдейки от настроенията на полемиката от миналата седмица, е доста евентуално документът да бъде обжалван в съда.

Бъдещето на парка: обърнато обратно

" Екипът на " Ковачев архитекти " беше определен, тъй като предложи най-консервативния план, " разгласи при представянето на новия документ основният проектант на София Здравко Здравков. Освен възбраната за павилиони, проектантите оферират от централната част на парка да бъдат отстранени и заведенията като " Маймунарника ", както и игрищата на " Спортна София ". Предвидено е на тяхно място да бъдат възобновени " три дансинга и лятна читалня. " " На това място може да се сервира най-вече бира, само че заведението " Маймунарника " не може да остане във типа, в който се е трансформирало в този момент ", разяснява арх. Атанас Ковачев. Предложението на " Ковачев архитекти " е спортните площадки, както и конната база, да бъдат изместени в друга част на парка - сред бул. " Симеоновско шосе " и болница " Токуда ".

В долната част проектантите оферират някогашният стадион " Дружба " да бъде възобновен като " зелено място за обществени контакти ", а през зимата " да може да се употребява за шейни ". До близката метростанция би трябвало да се появи нов подлез под бул. " Драган Цанков ". " На това място има ужасно скупчване на хора, което нарушава придвижването на всевъзможни транспортни потоци ", разясниха проектантите. Според тяхното предложение би трябвало да има и няколко подлеза и надлеза, които да обвържат другите елементи на парка, които " сега са разсечени от значими пътни артерии ". На процедура обаче проектантите не са работили върху това по какъв начин паркът да стане по-достъпен от всички страни, тъй като " контактните зони по целия периметър на парка не са били част от заданието ".

Битката за/срещу автомобила

Според плана за Подробен устройствен план автомобилният достъп в Борисовата градина би трябвало да бъде изцяло неразрешен с изключение на " проведено, за рейсове със спортисти към стадионите " и за коли на незабавните служби. Контролът би трябвало да става посредством " падащи колчета " на входните алеи. " Ковачев архитекти " оферират да се отвори нов вход към Борисовата градина откъм ул. " Кирил Видински ", където да бъде издигнат нов музей - посетителски център, както и нов под земята паркинг под сегашната автокъща " Капитолия ". Предвижда се и паркинг за 104 автомобила на мястото на запуснатата трамвайна линия на бул. " Драган Цанков " при парк-хотел " Москва ", както и паркинг за 340 автомобила край гара " Пионер ". На това място съгласно архитектите би трябвало да се появи " състезателен и културен център ", където може да бъдат преместени игрищата на " Спортна София ".

С целия план може да се запознаете на
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР