Още по темата Близките на Ердоган са превели милиони в

...
Още по темата Близките на Ердоган са превели милиони в
Коментари Харесай

ЕС включи 17 юрисдикции в "черен" офшорен списък

Още по тематиката
Близките на Ердоган са превели милиони в офшорна сметка, разгласи водачът на опозицията
от Дневник,29 ное 2017
" Оксфам ": Четири страни от Европейски Съюз заслужават да влязат в черния лист с данъчни убежища
от Дневник,29 ное 2017 Южна Корея, Тунис, Панама, Обединени арабски емирства - това са четири от общо 17-те страни и юрисдикции, които във вторник Европейският съюз включи в листата на тези, които не сътрудничат в обмяната на данъчна информация.

Още 47 са имената в така наречен сив лист на страни, които не покриват стандартите на Европейски Съюз за финансова бистрота и битка с данъчни облекчения, като изкривяват разпоредбите за конкуренция. Те са попаднали там и тъй като изявяват подготвеност и са подхванали ограничения да трансформират данъчната си политика.

Спори се за глобите

Проблемът е, че в Европейски Съюз още се спори какви да са глобите - съгласно едни репутационната вреда е задоволителна, с цел да се въздържа бизнесът от работа на тези територии, а съгласно други би трябвало да има съответни ограничения като прекъсване на финансирането от еврофондове.

Във финансовите среди се приказва още за вероятно затрудняване откриването на банкови сметки в Европейски Съюз или превод към Европейски Съюз от юрисдикции от черния лист. На национално равнище всяка страна може да реши да събира налога при източника на продажбата, а не на мястото, където компанията е записана данъчно. Възможно е да бъде свита опцията да се отписват разноски или да се слагат по-строги условия към документите. Латвия да вземем за пример полза с 15% превеждането на приходите от някои принадлежности за корпоративна рентабилност към офшорни компании от територии в черния лист, до момента в който за " белите " страни ставката е нулева.

В черния лист са: Американска Самоа, Бахрейн, Барбадос, Гренада, Гуам, Макао, Маршалови острови, Монголия, Намибия, Палау, Сейнт Лусия, Самоа, Тринидад и Тобаго, Тунис, Южна Корея, Панама и ОАЕ.

Сред претекстовете за включването на Южна Корея се показва, че " има рисков преференциален данъчен режим и няма желание да го трансформира или анулира до 31 декември 2018 година Панама, попаднала в абсурда Panama Papers поради публикуването напролет на 2016 година на архивите на адвокатската адвокатска фирма Mossack Fonseca, е в листата заради същите аргументи. Обединените арабски емирства не подхождат на обикновени условия на BEPS (Base Erosion and Profit Shifting) за противопоставяне на неяснотите към определянето на облагаемата основа и освобождението на облаги от налози.

Новите правила за Данък добавена стойност

Финансовите министри от Европейски Съюз утвърдиха и опростена система за събиране и заплащане на налог добавена стойност (ДДС) в бранша на онлайн търговията в съюза, като задачата е да бъде понижена бюрокрацията и да се усилят приходите от налози за страните членки, съобщи ДПА.

Компаниите, които продават в чужбина по интернет, ще ползват Данък добавена стойност по същия метод, по който и когато продават в личната си страна, изясни заместник-председателят на Европейската комисия Андрус Ансип, приветствайки решението.

Според новите разпореждания, които ще бъдат въведени през идните четири години, фирмите към този момент няма да би трябвало да се записват по Данък добавена стойност във всяка страна от Европейски Съюз, в която продават.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР