Още по темата: Авиаторът Тобия Качаков за загиналата край Ихтиман:

...
Още по темата: Авиаторът Тобия Качаков за загиналата край Ихтиман:
Коментари Харесай

Колеги на загиналата Вяра: Тя беше Снежанка на авиобазата

Още по тематиката: Авиаторът Тобия Качаков за починалата край Ихтиман: Иде ми да ревна с глас! 4 версии за авиокатастрофата край Ихтиман, умъртвила Иван и Вяра Очевидци на нещастието край Ихтиман: Самолетът се срина

Загиналата в самолетната злополука край Ихтиман Вяра Лозанова бе единствената жена у нас, която работеше като авиомеханик по бойните хеликоптери. Това описа за „ Марица ” някогашният пълководец на авиобаза „ Крумово ” о. з. военачалник Стефан Петров. Вяра се е познавала доста добре с авариралия със аероплан преди месец край село Оризари Стефан Василски. И двете нещастия се случиха с дребни подготвителни летателни апарати. Вяра и Стефан

били постоянни гости на летището край Белозем.

„ Много добре познавам Вяра Лозанова. По мое време тя работеше в свързочната ескадрила на авиобазата. Помня и татко й - подполковник Васил Лозанов ”, описа о. з. военачалник Петров. Бившият пълководец на авиобазата от 2003 до 2010 година бил покъртен, когато схванал за злополуката край Ихтиман. „ Чух името и бях шокиран. То е доста особено - незабавно осъзнах, че това е нашата Вяра ”, сподели о. з. генералът.

Бащата на Вяра Лозанова се пенсионирал като щурман насочвач. Не е управлявал аероплан, тъй като това е наземна служба. О. з. ген. Петров акцентира и нещо друго - Вяра Лозанова сама поискала да приключи сложната компетентност авиомеханик. „ Не съм напълно сигурен, само че мисля, че тя е единствената жена с тази специалност в България. Това е тежко занятие - там би трябвало да се работи по целия мотор на хеликоптерите и се носи лична отговорност.

Една неточност може да е съдбовна ”,

споделя той.

О. з. генералът помни, че съвсем всички дами в техническите служби на авиацията избират да се занимават нормално с финото съоръжение на хеликоптерите, тъй като това физически е доста по-лесна и чиста работа. По времето на Стефан Петров Вяра Лозанова била един от най-лъчезарните хора в авиобазата. Затова и изпълнявала ролята на Снежанка по време на коледните тържества в Крумово.

Пилотът Нено Рангелов от летището за дребни самолети край Белозем пък споделя, че Вяра ходила на него с огромно предпочитание. „ При нас идването е занимание. Тя идваше съвсем всяка седмица и ни

даваше доста потребни препоръки.

Ние ценяхме общата й просвета, обвързвана с моторите на другите летателни машини. Не е взела участие в ремонта на машините ни, тъй като имаме личен състав за това ”, изясни Рангелов, който е водач на Су-25 и един от притежателите на летището край Белозем.

Преди няколко години се появиха информации, че то няма нужните разрешителни за осъществяване на полети от него. Било една заградена поляна с хангар край автомагистралата. „ Аз имам всички разрешителни да правя образование с дребни самолети. Това значи, че на летището ни може да се излетява и каца. От 3-4 години имаме всички разрешителни ”, сподели Нено Рангелов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР