Още по темата Ако ЕС се забави на Западните Балкани,

...
Още по темата Ако ЕС се забави на Западните Балкани,
Коментари Харесай

Срещите Китай - Източна Европа може да се разредят, форумът в София е под въпрос

Още по тематиката
Ако Европейски Съюз се забави на Западните Балкани, ще направи подарък на Китай
от Дневник,8 фев 2018
Може ли без еврофондовете Централна Европа да бъде икономическият тигър на Европейски Съюз
от Дневник,26 яну 2018 Китай обмисля да отсрочи идната среща със страните от Централна и Източна Европа, която трябваше да се организира в София. За предстоящата смяна в датата и даже същността на целия формат, прочут като " 16+1 ", заяви Reuters. Агенцията цитира трима европейски дипломати, съгласно които Пекин може да премине към двустранни контакит с водачите от района, а събирането им на конгрес да се става един път на всеки две години.

В момента срещата се организира всяка година и след последния сходен конгрес в края на ноември в Будапеща българското държавно управление разгласи, че през 2018 година съвещанието ще бъде в София. Участват всички страни членки на Европейски Съюз в Източна Европа, както и всички западнобалкански страни (без Косово), които още не са част от съюза.

Китайското външно министерство не реагира неотложно с изказване, а представител на българското държавно управление сподели, че София сега е съсредоточена върху ролята си на ротационен ръководител на Съвета на Европейския съюз и за идната среща " 16+1 " към момента няма дата.

" Все по-малко известен формат "

Reuters акцентира, че срещите от известно време пораждат безпокойствие у ръководещите в Западна Европа, някои от които съзират в тях инструмент, с който Китай да раздели Евросъюза. Дипломатически източници на организацията означават разочарованието както в Китай, по този начин и в Източна Европа, от прекомерно бавното осъществяване на покупко-продажбите, подписвани по време на срещите.

Те обаче акцентират, че форматът няма да бъде заровен, тъй като сходни модели " имат личен живот ", само че ще бъдещето му е да е " по-малко натоварен, евентуално с преход към повече двустранни срещи. " Според един от въпросните неназовани дипломати в Пекин има и безпокойствие, че срещите накърняват имиджа на Китай и пречат на дълготрайните му цели в Източна Европа.

" Китай осъзнава, че Европейски Съюз не се усеща добре, " споделя почитан източник от Европейски Съюз. " Китай осъзнава и че това става все по-малко известен формат (и) не обича неприятната реклама. "

Когато Европейски Съюз е по-далечна вероятност

Страни като Сърбия, които нямат достъп до европейски средства, и Унгария, която акцентира партньорствата си отвън Европейски Съюз като тези с Русия и Китай, обилно се възползват, с цел да подписват съглашения с китайски компании. " Трябва ни капитал, с цел да строим нови пътища и газопроводи. Ако Европейски Съюз не може да ни го даде, тогава можем да го вземем от Китай, " сподели унгарският министър председател Виктор Орбан през януари.

Някои анализатори приветстват формата като опция за нови вложения, други го подлагат на критика с аргумента, че малко от плановете, контрактувани посредством него, стават действителност. Някои водачи подхождат по същия метод или са обезпокоени от агресивността, с която Пекин подхожда към взаимни планове, когато те са в негов интерес. Миналата година полският министър председател Матеуш Моравецки сподели, че страната му е посрещнала интереса на Китай с възторг преди няколко години, само че през днешния ден " няма доста положителни планове " с азиатската страна. Предупреждението от Берлин

Източник на Reuters от полската политика в същото време упреква страните от " остарялата Европа " - имайки поради Германия и други западноевропейски страни - че пробват да отслабят формата, тъй като се опасяват от прекомерно мощно китайско въздействие. Промяна съответствува с миг, в който Пекин следи с напрежение рецензиите в Брюксел и Берлин поради вероятни стъпки, с които Европейски Съюз да управлява по-стриктно придобиването на контролни дялове от европейски стратегически компании от китайски съперници.

Освен това предишния месец немският канцлер Ангела Меркел изпрати прикрито предизвестие към страните от Европейски Съюз, участващи в инфраструктурни държавни управления да не подриват общата външна политика на Евросъюза. Брюксел в същото време нееднократно е изразявал терзанието си от политическите заявления, които Китай желае да бъдат премани по време на срещите " 16+1 ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР