Още по темата: 10 минути дъжд - и "Васил Априлов"

...
Още по темата: 10 минути дъжд - и "Васил Априлов"
Коментари Харесай

Защо Пловдив бедства при всеки дъжд

Още по тематиката: 10 минути дъжд - и "Васил Априлов " под вода! ВИДЕО Коматевският надлез отново се наводни! Полицията го затвори Пак отплавахме! 10-минутен дъжд потопи Пловдив ОБЗОР

Отводнителните шахти бул. " Руски " са цялостни със строителни боклуци и не пропущат водата към канализацията, видя кореспондент на " Марица ". Това е главната причина ремонтираният неотдавна бул. да се трансформира в река при всеки пороен дъжд, настояват специалистите.

Бедата е огромна, тъй като компанията, която има ангажимент да поддържа шахтите, чисти единствено под решетките главно листа и тиня. Съоръженията обаче са повредени в основата си, а затлачването е затапило връзките им с канализацията. Бедата е станала точно по време на ремонта на булеварда, траял близо 3 години.

Проверка на място откри, че шахтите са цялостни с бордюри, камъни и части изкопан остарял асфалт. „ Долу имаше и раздрани торби цимент. От дъждовете и влагата той се е бетонирал, което прави шахтите изцяло безполезни ", съобщи за " Марица " човек от квартала, който от самото начало бил очевидец по какъв начин са работили служащите от " Щрабаг " - компанията, изпълнила ремонта. Според нашия източник точно задръстените шахти са повода по време на пороя предходната неделя кръстовището на булевардите " Шести септември " и " Руски " да остане под метър вода.

По мнението на експертите единственият метод казусът да бъде решен е шахтите да бъдат сменени. Това обаче допуска ново огромно къртене, с цел да се създадат връзките на новите дъждарки с канализацията.

Обществената поръчка за ремонта на бул. " Руски " бе извоювана от „ Щрабаг “ ЕАД през 2014 година Работата обаче стартира доста по-късно и приключи чак през 2018-а. За реконструкцията на 1430 метра от кръговото на Централна гара до разклона с ул. " Преслав " компанията получи 4,5 млн. лв. без Данък добавена стойност. Парите са част от 30-милионния заем от Европейската банка за възобновяване и развиване, с който бяха ремонтирани още дребен сектор от бул. " Шести септември " и Коматевско шосе и се построява първата част от новия бул. " Северен ". На " Руски " пък преасфалтирането от кръстовището с ул. " Преслав " до бул. " Шести септември " бе осъществено по друга социална поръчка, предоставено на " Драгиев и ко ".

За проблеми със задръстени по време на ремонтни действия шахти сигнализираха и хората от улиците източно от Водната палата и Стария град. Там кварталът бе освежен с 20 млн. по Оперативна програма " Региони в напредък ".

Важно е кой носи отговорност за положението на канализацията след сходни поправки и по какъв начин строителният контрол и експертите от администрацията са приели обектите, а общината ги е разплатила, в случай че има повредени значими уреди.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР