Още от зората на човечеството дърветата са жизненоважен и постоянен

...
Още от зората на човечеството дърветата са жизненоважен и постоянен
Коментари Харесай

Ето защо трябва да сме благодарни на дърветата

Още от зората на човечеството дърветата са жизненоважен и непрекъснат източник на храна, заслон, сила, ентусиазъм, уют и хубост. Уви, ние постоянно одобряваме тяхната стойност за даденост.

В идващите редове ще ви представим 9 невероятни обстоятелството, които ще възвърнат благодарността ни към тези прелестни живи организми.

Поддържат живота на Земята. В дословния смисъл

Без въздуха, който дишаме, животът, какъвто го познаваме, не би съществувал. В този смисъл ние изискуем живота си на дърветата. Колкото и да не ви се има вяра, едно-единствено дърво може да създаде задоволително О2 за 4-членно семейство за цяла година.

Осигуряват заслон на хиляди типове

Само британският дъб поддържа към 600 типа инсекти, които от своя страна работят като източник на храна за птици и други дребни бозайници. Да не приказваме за катерици, лисици и други горски жители, хранещи се с изобилната годишна продукция от жълъди. Всичко това с помощта на едно-единствено дърво.

Естествен компас

Ако в миналото се загубите посред нищото, постоянно можете да се обърнете към едно дърво за помощ. Принципно мъхът пораства от сенчестата страна на дървото (т.е. северната). Ако разгледате пръстените на отсечен пън пък, ще забележите, че те са по-отдалечени един от различен от северната страна, и по-близко от южната.

Лечебните им свойства са неоспорими

Знаете ли, че за основаването на аспирина е употребена кората на върбата. Причината? Заради високата централизация на салицин в нея. Същевременно някои химиотерапевтични препарати се получават от иглите и кората на някои типове тисово дърво. Да не приказваме, че още от древността елхата е употребена като кръвоспиращо средство. Кората на ябълковото дърво пък лекува тресчица, ясенът понижава недоволствата от ревматизъм, кленовите листа носят облекчение за кърмещите майки…

Древни са. Меко казано

За една съответна колония от " пандо " дървета в Юта, Съединени американски щати, се счита, че е на възраст над 80 000 години. Това значи, че тези дървета са били на земята по-дълго, в сравнение с съвсем всяко друго живо създание. Ако можеха да приказват, представяте ли си какви истории щяха да ни опишат?
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР